L’Executiu estudia reprendre les importacions de deixalles per redreçar la situació del forn

Autor: A.L.
Font: Més Andorra
Publicat el: 16 d'Octubre de 2009

El Centre de Tractaments de Residus de la Comella va tornar a ser motiu de debat al Consell General després que la consellera del grup reformista, Olga Adellach, citant unes paraules del discurs d’investidura del cap de Govern, preguntés a l’Executiu com pensava redreçar la situació del forn incinerador i que esdevingui un centre de de residus modern i sostenible.

La contesta va venir de part del ministre d’Ordenament Territorial, Vicenç Alay, que va recordar al grup reformista que bona part dels problemes que afecten la instal·lació es deuen a l’actuació dels anteriors governs liberals.

Entre altres aspectes, Alay va apuntar el sobredimensionament del centre, les males olors, els problemes tècnics i l’obligació contractual de dur al forn un mínim de 45.000 tones a l’any. A banda dels problemes que plantegen els inversors privats per la manca de beneficis comercials i que, va indicar el ministre, poden derivar en una «possible denúncia per un desequilibri financer».

Per al titular d’Ordenament Territorial, l’Executiu «no té marge de maniobra ja que existeix una clàusula de rescissió tan dura que impedeix rescatar el forn». Aquest escenari ha motivat que el Govern es plantegi la importació de residus per redreçar la situació del centre de tractament i poder complir les obligacions contractuals amb els accionistes privats, tot i que Alay va voler puntualitzar que cap mesura econòmica s’imposaria sobre les qüestions mediambientals i de salut pública.

Però per a la consellera ordinenca aquesta pregunta va ser només una excusa per atacar la manca d’iniciativa, que, a parer del grup reformista, pateix l’Executiu en gairebé tots els àmbits. En aquest sentit, es van plantejar bona part de les 16 preguntes que el principal grup de l’oposició va fer al Govern a la sessió de control celebrada ahir. Així, la renúncia de Valérie Lackner com a secretària d’Estat de Turisme va ser considerada pels reformistes com una mostra de «l’absoluta improvisació en matèria turística» del Govern. Mentrestant, el retard d’un dia en el lliurament de la memòria sobre l’execució trimestral del pressupost va ser considerat pels reformistes com un exemple que «el Govern no compleix la llei», va comentar Joan Gabriel, que va insistir en la idea del seu grup que l’Executiu «no té cap iniciativa».

El líder de Coalició Reformista va obviar les queixes del Govern, i de la majoria socialdemòcrata, per «la manca de recursos pressupostaris», com va explicar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, i va perseverar en el plantejament del seu grup: «Que no responguin amb evasives i que actuïn». Contra aquests arguments va carregar el Govern, que no va dubtar a recordar que les mesures de reactivació acordades per l’anterior Executiu liberal van suposar un estalvi de 5000 euros en poc més d’un any, mentre que la rebaixa del cànon de FEDA i l’STA permetrà un estalvi de 6 milions d’euros que, segons va indicar López, serviran com a incentiu per al consum, a més de disminuir la despesa d’empreses i famílies. La mesura per als reformistes significa que l’Estat els deixarà d’ingressar.

D’altra banda, i pel que fa referència a la discussió del nou marc fiscal, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va tornar a demanar un ampli pacte d’Estat que podria –segons va admetre– anar més enllà.

pdf3.jpg