Frémont recorda un copríncep “modernitzador” del Principat

Autor: m. r.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 d'Octubre de 2009

Entre les nombroses autoritats que ahir es van congregar en massa als funerals de Joan Martí Alanis hi havia el representant del copríncep francès, Christian Frémont, el qual va voler recordar la figura d’un copríncep “modernitzador” del país gràcies a l’empenta, juntament amb François Mitterrand, que va possibilitar la Constitució.

Frémont va expressar que l’excopríncep “va girar la pàgina de l’Andorra moderna” i va indicar com el president francès, Nicolas Sarkozy, li havia demanat que assistís pel fet que “es tracta d’un personatge molt important per a Andorra”. Aprofitant la visita de Frémont, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va posar al dia el representant francès dels avenços fets per Andorra en matèria de transparència fiscal, així com de la pròxima reunió que mantindran, la data de la qual encara no s’ha concretat.
Tot i això, Bartumeu i Frémont van voler centrar-se únicament en el condol per la mort de l’excopríncep, deixant les declaracions sobre els acords d’intercanvi d’informació per a altre tipus de trobades. En aquest sentit, el líder socialdemòcrata va afirmar com l’Església s’havia acomiadat d'”un copríncep que ha marcat la història d’Andorra”, coincidint amb la valoració que havia fet minuts abans Frémont. El Síndic general, Josep Dallerès, va destacar l’emotivitat de l’acte, així com els records que durant aquests dies ha compartit amb aquells que coneixien Martí Alanis.

EN NOM DE CATALUNYA

En representació de la Generalitat va assistir el conseller de Governació i exalcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Ausàs, el qual va recordar els passejos de l’excopríncep pel territori urgellenc, sent “un ciutadà exemplar” i que va ser un bon ambaixador de la ciutat durant els seus anys de pontificat.

Ausàs va destacar finalment el “paper progressista” protagonitzat per Martí Alanis que va possibilitar la transformació d’Andorra, “defensant la sobirania” del Principat i donant el pas “de les estructures feudals a l’estat democràtic” resultant de la Constitució. Cap a les dues de la tarda, els polítics van abandonar l’escenari dels funerals.

pdf3.jpg