El Consell tomba les proposicions de llei d’ApC sobre atur i fiscalitat

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 9 d'Octubre de 2009

La sessió del Consell General celebrada ahir a la Casa de la Vall va fer honor al qualificatiu d'”ordinària”, introduint al debat parlamentari els mateixos ingredients que en les trobades anteriors: la manca de sintonia entre socialdemòcrates i ApC, la consideració negativa de les propostes de la plataforma i un paper d’oposició cada cop més definit per part d’uns reformistes que comencen a treure ferro del deteriorament de les relacions entre els exsocis de Govern.

La situació, en aquest cas, va portar a la no-consideració de les tres proposicions de llei a debat amb autoria del Grup Parlamentari ApC: la de l’impost sobre els rendiments dels no residents per obligació real; la de substitució dels impostos indirectes ISI, IMI, IPI i IAC per un impost sobre els beneficis de les activitats empresarials i professionals per obligació personal; i la proposició de llei del pla de xoc contra l’atur.

Els vot contrari a la consideració d’aquestes iniciatives emès pels socialdemòcrates va esdevenir decisiu, tot i l’abstenció dels reformistes en el text per gravar la renda dels no residents i l’articulat del pla de xoc contra l’atur, argumentant la necessitat de cercar la màxima entesa per la via de les comissions, tal com havien promès PS i ApC en campanya electoral, segons va explicitar el conseller de CR Amadeu Rossell, encetant: “Senyors d’ApC, senyors socialdemòcrates: ¿on està el consens?”.

De fet, la fractura entre el grup que dóna suport a Govern i la que era força frontissa al Parlament van evidenciar a la cambra la màxima distància al text de substitució impositiva proposat per ApC. En aquest cas, el seu president, Eusebi Nomen, va criticar el fet que “al Govern li preocupa sobretot l’impacte sobre les finances públiques” i no pas “el ciutadà”, quan “hauria de ser a la inversa”. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va detallar com l’informe del director del Departament de Tributs assenyalava com el model proposat per ApC suposaria “una menys recaptació de 118,5 milions d’euros”.

CRÍTIQUES A ApC

El conseller socialdemòcrata Jordi Font va ser especialment dur a la seva intervenció per tal de justificar el vot negatiu a l’esmentada proposició de llei, fent novament referència al criteri de Govern i llançant una pregunta directa a Nomen: “No creu que això és fer-nos perdre el temps?”. En aquest sentit, Font va criticar que “no es poden fer lleis noves que vagin totalment en contra de l’ordenament jurídic” i va fer una invitació a l’economista: “Abandoni, siusplau, aquesta actitud. No doni cops d’espasa a l’aigua”. Nomen va criticar el “silenci de Govern” davant la proposta va esclatar: “No ens digui que callem” (…) “Té una visió molt trista del que és un Consell General i les dinàmiques de la democràcia”. En acabar la sessió, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va valorar que al Parlament no s’havia “perdut el temps”.

ELS NO RESIDENTS I L’ATUR

Pel que fa a la proposta d’impost sobre els rendiments de no residents, López va criticar el text per plantejar “molts obstacles per a una futura signatura de convenis per a evitar la doble imposició”, topant frontalment amb un Nomen que va considerar la negativa, com “una demostració ben clara de les diferències entre Govern i ApC” i va alertar de la “institucionalització” que el PS farà de “l’intrusisme i els establiments permanents”. La consellera de CR Olga Adellach va indicar la necessitat d’una “taula de diàleg” per aconseguir un model fiscal avantatjós, mentre que el president dels reformistes, Joan Gabriel, va detallar com l’abstenció responia a la voluntat de treballar en comissió. El debat sobre el pla de xoc contra l’atur va quedar superat per la iniciativa de Govern, la qual ApC va celebrar. Tot i això, tots tres partits van fer una crida a seure per negociar les bases futures pels casos de desocupació.

pdf2