El debat sobre les proposicions fiscals evidencia la distància entre ApC i PS

Autor: m. s.
Font: bon dia
Publicat el: 9 d'Octubre de 2009

El debat sobre les proposicions de llei de l’impost sobre els rendiments dels no residents per obligació real i de substitució dels impostos indirectes per un impost sobre els beneficis de les activitats empresarials i professionals per obligació personal, presentades per Andorra pel Canvi, va evidenciar les discrepàncies entre ApC i el PS.

I és que l’intercanvi de retrets entre el president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, a l’hora de defensar les iniciatives de la formació, amb els parlamentaris socialdemòcrates que van donar suport al criteri negatiu expressat per l’executiu, Carles Blasi i Jordi Font, evidencien les poques possibilitats que hi ha que prosperi un nou pacte de concertació. Un pacte que en principi el Govern i el PS proposaran a ApC dimarts vinent, tal com va reconèixer el mateix Nomen al final de la sessió tot afirmant que “és molt difícil que un nou pacte funcioni”, i, de forma menys oberta, el mateix cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va constatar que la sessió va manifestar les “divergències polítiques importants” entre els dos grups.

De fet, en el transcurs de la sessió des del grup parlamentari reformista es va demanar una vegada més un govern d’unitat, opció que Bartumeu, en declaracions posteriors, va comentar que sempre ha estat oberta, tot i decantar-se més per una coalició. En aquest sentit, el líder de l’executiu va destacar que en parlarà amb el seu grup parlamentari per donar una resposta al president reformista, Joan Gabriel.

I és que, retornant al debat de les proposicions, la sessió va servir per constatar que socialdemòcrates i ApC plantegen models del tot oposats. Així, mentre que des de l’executiu s’assegurava que el text sobre l’impost als rendiments dels no residents no comparteix els objectius d’assolir una internacionalització de l’economia, no permet signar convenis per evitar la doble imposició, conté mancances i contradiccions respecte del marc jurídic, i elements d’inconstitucionalitat per doble imposició, des d’ApC Nomen defensava la necessitat de fixar un impost del 25% per després fer els convenis de doble imposició, i criticava que el Govern volgués legalitzar l’intrusisme.

Quant a la proposició per substituir els impostos indirectes per un impost sobre els beneficis de les activitats empresarials i professionals per obligació personal, des del Govern es va insistir en l’aposta per combinar la imposició directa i indirecta, en les dificultats d’aplicació de la proposta d’ApC i en el fet que, si tirés endavant, es recaptarien 118 milions d’euros menys, a la vegada que tampoc facilitaria els convenis per evitar la doble imposició.

Per la seva part, Nomen va acusar l’executiu de mirar només per les arques públiques i de no fer correctament els càlculs dels beneficis de les empreses, mentre el socialdemòcrata Font va anar més enllà assegurant que aquesta proposició podria suposar “l’aniquilació de l’Estat andorrà” i va acusar ApC de “fer perdre el temps a tots”, a la vegada que va demanar a Nomen que abandonés l’actitud “quixotesca”, després que el president d’ApC imités en la seva intervenció un conegut personatge del Senyor dels Anells davant la sorpresa i les rialles de gairebé tot l’arc parlamentari.

El paper de CR

Per la seva part, i davant les picabaralles entre Nomen i els consellers socialdemòcrates, Coalició Reformista va demostrar ara sí el seu rol d’oposició i va aprofitar les seves intervencions per carregar contra l’executiu.

Així, en el primer text, CR no va voler entrar en el debat tècnic i va lamentar “l’espectacle” que s’ha generat en veure que els dos signants del pacte de concertació han anat per separat presentant cadascú les seves propostes, quan van deixar escrit que ho farien de forma consensuada. A més, CR va demanar als socialdemòcrates seriositat i els va acusar de signar el pacte només perquè Bartumeu fos investit.

En el debat de la proposta per substituir la imposició indirecta, els reformistes van seguir acusant el Govern de no saber buscar consens i de no tenir lideratge, i van demanar la creació d’una taula de negociació per fer la reforma tributària “sense apujar la pressió fiscal”.

Intercanvi de dades

D’altra banda, i després que tingués lloc un empat a 14 en la votació, el Consell va rebutjar també la proposta d’acord de creació del pla especial per a l’execució de l’intercanvi de dades tributàries, plantejada també per ApC, text que sí que va rebre el suport dels onze consellers reformistes.

Finalment, la sessió d’ahir va servir també perquè el Consell General, per assentiment de tots els grups parlamentaris, donés llum verd al projecte de llei de crèdit extraordinari per fer front a les despeses derivades del despreniment de rocs que va afectar la carretera general 2, a l’alçada de Racons, el juny passat

Rebuig al pla de xoc contra l’atur, però oferta de diàleg per crear una prestació estable i de caràcter contributiu

Amb els 14 vots del grup socialdemòcrata, el Consell General va rebutjar també la proposició de llei del pla de xoc contra l’atur presentada per Andorra pel Canvi (ApC). I és que, com va destacar la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, en llegir el criteri de l’executiu, la prestació econòmica que proposa ApC ja queda coberta amb la modificació del Reglament Regulador de les Prestacions Econòmiques d’Atenció Social aprovat pel Govern. No obstant, tant des de l’executiu com des del grup parlamentari socialdemòcrata es va demanar el consens de les forces polítiques per fer una prestació estable i de caràcter contributiu, en lloc de fer-la amb caràcter assistencial com és la presentada per Andorra pel Canvi i la del Reglament.

Així mateix, des del PS es criticar també que la proposició de llei d’ApC preveiés una moratòria en l’aplicació de l’increment de les cotitzacions de CASS, ja que la llei va ser fruit d’un consens entre tots els grups i la mesura és necessària per garantir l’equilibri financer del sistema.

pdf2