El Govern obre dues quotes, la de temporada i una prorrogable

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 d'Octubre de 2009

El Consell de Ministres d’ahir va aprovar l’obertura de dues quotes de treball, la de temporada d’hivern i una nova quota prorrogable ajustada a les necessitats del sector. La nova quota de temporada és molt semblant a la de l’hivern passat, amb unes 3.225 places ofertes, 105 menys que l’any passat. Aquesta quota té un termini marcat de principi de desembre fins a principi de maig.


Pel que fa a la quota prorrogable, és molt ajustada i només s’ha obert a 185 places, tot i tenir en compte que la demanda dels sectors empresarials és més àmplia, segons va assegurar ahir el ministre d’Interior, Víctor Naudi.

El sector hoteler és el que té un alt percentatge en aquest repartiment de la quota, seguit del personal de les estacions i, finalment, el personal del lloguer d’esquí i d’agències de viatge.

Naudi va remarcar que en aquesta quota s’ha reduït el repartiment del personal extracomunitari i s’ha augmentat el comunitari. Percentualment, si l’any passat hi havia el 70% de treballadors extracomunitaris davant del 30% de comunitaris, aquesta nova quota és de 55% i 45%, respectivament. “Aquest canvi s’ha fet per donar un major impuls a l’estat en el qual es troben els països comunitaris”, va explicar Naudi. Per això, les estacions d’esquí, que són les que més demanda d’extracomunitaris fan, s’hauran d’adaptar a la nova situació.

La quota prorrogable es distribuirà en 20 places per a gerents d’empreses i directors, 40 per a metges i diplomats o personal amb titulacions, 25 per a tècnics entrenadors esportius, 15 per a recepcionistes i 75 per a assistents domiciliaris, conserges i cambrers del sector de l’hostaleria.

CANVI DE PROCEDIR

“En anys de bonança econòmica, quant a les quotes que s’obrien, es podria contractar i escollir el personal, però ara canvia la manera de funcionar i es fan quotes més restringides”, va explicar Naudi. Segons el ministre d’Interior, el nombre de treballadors ha estat resultat de les dades recollides amb estudis estadístics i amb reunions amb Ski Andorra, hotelers i sectors empresarials.

Des del ministeri es té coneixement que la demanda dels empresaris és superior a l’acordada amb les quotes, però l’Executiu pretén que es faci un esforç per tal que els que contracten s’acostin al Servei d’Ocupació per reduir la taxa de desocupats del país.

Tot i això, cal remarcar que aquesta nova quota d’hivern amb 105 treballadors menys que la de l’any passat no suposa una contractació alta en el Servei d’Ocupació. La principal raó és que no tots els aturats tenen el perfil demandat per les estacions o fins i tot no s’hi poden adaptar. Des del sector hoteler van remarcar aquest fet, tenint en compte que la necessitat del coneixement de l’idioma en personal com ara els recepcionistes és un requisit que pocs inscrits al Servei tenen.

pdf2