Les ambulàncies tornen als bombers

Autor: c. audí
Font: diari d'andorra
Publicat el: 2 d'Octubre de 2009

Canvis de nou al cos de bombers. Aquesta vegada per retornar, en bona part, a l’antic sistema de funcionament del departament. Segons van explicar ahir els màxims responsables d’Interior, el ministre Víctor Naudi i el secretari d’Estat, Bruno Bartolomé, amb la reestructuració es recupera, entre d’altres, el transport sanitari.

El Govern ha decidit rescatar el protocol que es va signar –“tard i malament”, en paraules del ministre– a final del darrer mandat, quan es va privatitzar el transport de les ambulàncies. I ampliar-lo per introduir la figura del centre regulador del SUM, que serà qui establirà qui acudirà a l’emergència en cada moment, en funció de la situació. “Sortiran [els bombers] quasi bé sempre, ho faran en els serveis que siguin competència seva, com per exemple accidents de muntanya o de carretera”, va manifestar Naudi. “La funció dels bombers no és només el trasllat, s’ha de mesurar cas per cas qui actua i sobretot a partir de criteris mèdics”, va afegir-hi Bartolomé.

De totes maneres, va recalcar, “hi ha d’haver transport sanitari privatitzat”, sobretot per encarregar- se dels trasllats de pistes i per a feines convencionals, “perquè si no, no es pot donar a l’abast”. Aquestes modificacions –entraran en funcionament en breu– suposaran una posterior revisió de la concessió que es va fer a les empreses que s’encarreguen ara dels trasllats amb ambulància, tot i que des de l’executiu no van matisar com.

NO INCREMENTAR ELS EFECTIUS

Altres novetats que aviat començaran a aplicar-se al departament fan referència al sistema de torns de treball. Tornaran els de 24 hores (el principal cavall de batalla de l’anterior ministre, Antoni Riberaygua), perquè és més rendible, tal com van argumentar els compareixents ahir. De fet, van posar xifres damunt la taula: amb l’actual sistema de 12 hores s’està pagant dietes, desplaçaments i guàrdies localitzables als efectius que treballen a les parròquies altes que l’any passat van ascendir a 450.000 euros. “Amb els torns mixtos ens estalviem 250.000 euros”, va assenyalar el ministre. Uns diners que seran redistribuïts per a tasques de prevenció i a fer i rebre formació, que “fins ara no es feia i els bombers necessiten posar-se al dia”. Ho faran, segons van recalcar els titulars del ministeri, durant els “dies de descans”. Fet que suposa que també es reintroduiran, segons les explicacions de Naudi i Bartolomé, torns mixtos de 12, 8, 6 i 4 hores per dur a terme aquestes formacions, per exemple, a les escoles, les empreses privades o altres cossos d’extinció de fora d’Andorra. Amb tot, les de 24 hores seran les majoritàries (el 70 o 80% del temps que estaran ocupats els agents). D’altra banda, també estaran operatius amb la formació una quarantena d’hores més que fins ara, per equiparar-se amb la resta de cossos especials i acabar així amb les “desigualtats” existents.

NOVES ESPECIFICITATS

La remodelació del sistema d’extinció i salvament també implicarà la implantació d’àrees més especialitzades. Així doncs, a mitjà termini es treballarà per prevenir incidents als edificis (amb controls de seguretat), es potenciarà un grup d’enderrocs i es crearan equips de suport als de muntanya. També es promourà la carrera professional, amb concursos interns de reassignació a les casernes que tindran en compte aspectes com ara l’antiguitat.

El nou sistema, per tant, només aportarà avantatges si s’atenen a les conclusions del secretari d’Estat: “Els bombers faran més hores, més feines i a sobre, serà més econòmic.”

pdf3.jpg