La ministra de Salut, Cristina Rodríguez, va confirmar la voluntat d’introduir canvis per limitar i, sobretot, “racionalitzar” la lliure elecció de metge. Ho va fer ahir durant la compareixença davant la comissió de Sanitat del Consell General.
Rodríguez va apuntar que “parlem d’una regulació” i va assegurar que l’objectiu no és “eliminar” la possibilitat que cada pacient triï el seu metge, sinó “evitar abusos que, per pocs que siguin, pol·lueixen el sistema”. La titular de Salut va indicar que “no hi ha cap problema si es fa de manera raonable”, però també va deixar clar que “cal posar ordre perquè no pot ser que una única persona vagi a tres doctors”. La ministra va qualificar això de “libertinatge” i va afirmar que “a fora ens dirien que estem bojos si ho permetem”.
En aquest sentit, la responsable de Sanitat va apuntar que “volem potenciar el metge de referència, rehabilitar la figura del de capçalera i facilitar els itineraris clínics”. Aquesta és una de les mesures que es vol impulsar per controlar la despesa sanitària, que s’ha incrementat “exponencialment” provocant un important dèficit a la CASS. Per això, Rodríguez va explicar que amb el pressupost de la parapública “s’ha demanat que els tècnics treballin detalladament per veure en quines partides podem insistir”. En aquest procés pot tenir incidència l’estudi de despesa i consum sanitari que s’ha encarregat.
POTENCIAR L’ATENCIÓ PRIMÀRIA
Un altre punt clau per Cristina Rodríguez és la potenciació de l’atenció primària, tasca que quedarà sota la supervisió de la doctora Meritxell Fiter. “Ha de ser el pivot del sistema. Que a l’hospital s’hi vagi únicament per coses que realment només es poden fer allà”, va indicar la ministra, que també va apostar per una “reorganització” d’aquests àmbits de la salut.
El ministeri també vol donar importància a la qualitat dels serveis. Per això, es va anunciar una futura modificació de la Llei del SAAS per recuperar la direcció d’inspecció sanitàtia i es treballarà perquè l’hospital de Meritxell aconsegueixi, en un termini màxim de dos anys, una acreditació de qualitat.