El trencament del pacte de legislatura entre el Partit Socialdemòcrata i Andorra pel Canvi era la crònica d’una mort anunciada; anunciada, però no previsible. Totes dues formacions polítiques van donar per mort l’acord, però ho van fer d’una forma un xic estranya: emplaçant-se en un futur proper per estudiar les possibilitats d’una nova entesa que garanteixi l’estabilitat de la legislatura. Aquesta va ser la conclusió d’una reunió de dues hores i mitja ahir a la tarda entre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, el president i la presidenta suplent del Grup Socialdemòcrata, Francesc Rodríguez i Bibiana Rossa, respectivament, i els tres consellers generals d’ApC: Eusebi Nomen, Josep Maria Bringué i Òscar Encuentra.
Després d’una llarga reunió de dues hores i mitja a la Casa del Benefici, els dos fins ahir socis van anunciar que l’acord es considerava trencat, però que en els propers dies s’estudiarà la possibilitat d’una nova entesa. Segons va explicar Rodríguez, el Grup Socialdemòcrata “farà una nova proposta amb un nou document per establir una col.laboració amb ApC per a la legislatura”. Rodríguez no va voler avançar en què consistirà aquesta nova proposta, entre altres coses, perquè el socialdemòcrates encara no l’han concretada, però va puntualitzar que a la reunió d’ahir no es va parlar d’un possible govern de coalició amb Andorra pel Canvi.
Quant al fracàs de l’acord fins ahir vigent, Rodríguez va defugir d’entrar a analitzar les causes i simplement va indicar que el text permetia “massa interpretacions”, que “deixava massa portes obertes” Tot plegat ha fet que socialdemòcrates i ApC arribessin a la “conclusió que el pacte s’havia acabat”. Ara bé, abans d’arribar a aquesta conclusió, els fins ahir socis de legislatura es van “intercanviar les culpes”, segons les paraules de Nomen, pel fracàs de l’acord de concertació. “Aquest és un fracàs de tots”, va sentenciar el president del Grup Parlamentari ApC.
Nomen es va declarar “trist” pel final del pacte i va insistir en els esforços realitzats des de la plataforma per mantenir-lo. “Deixem la porta oberta a altres formes de treballar conjuntament”, va explicar el líder d’ApC, demanant, però, que el Govern i els socialdemòcrates prioritzin l’estabilitat de la legislatura perquè “amb acords puntuals s’arribarà fins on s’arribarà“. Segons Nomen, totes les modalitats d’entesa estan obertes, fet pel qual el líder de la plataforma no descarta que es pugui arribar a un Govern de coalició o d’unitat, incloent-hi els reformistes.
En qualsevol cas, Nomen va insistir que la pilota està ara a la teulada dels socialdemòcrates: “La responsabilitat és del PS, és seva”, va afirmar, “ja ho tenen tot, ara que facin el que consideren que han de fer”.
EL PRESSUPOST A L’HORITZÓ
El divorci formal entre PS i ApC arriba en un moment crucial del primer any dels socialdemòcrates al Govern, a poques setmanes del debat dels primers pressupostos que l’Executiu de Jaume Bartumeu envia al Consell General. “A 15 dies d’entrar els pressupostos, no sé si la millor solució per part dels socialdemòcrates és considerar trencat el pacte”, va advertir Nomen, deixant a entreveure la més que previsible oposició de la plataforma als comptes del Govern.
El líder d’ApC va especular ahir amb la possibilitat que l’Executiu socialdemòcrata funcioni amb el pressupost prorrogat i amb dotzenes parts, una hipòtesi que Nomen va voler desdramatitzar: “L’urgent no ha de passar per sobre de l’important. Si s’ha de treballar amb dotzenes parts, es treballarà amb dotzenes parts, perquè l’important és l’estabilitat de la legislatura”. Un cop donat per mort el pacte de concertació que havia de garantir l’estabilitat de la legislatura, el líder d’ApC no té pressa i està a l’espera dels moviments que facin els socialdemòcrates durant les properes setmanes.