L’OCDE controlarà durant tres anys que Andorra, i la resta de països, compleixin les normes de transparència fiscal i, per tant, les disposicions dels diferents acords d’intercanvi d’informació que se signin.
Així ho va explicar ahir Grace Pérez Navarro, vicedirectora del centre de política i administracions fiscals de l’organisme, en declaracions al programa Cal Fernàndez, d’AD Ràdio. La responsable de l’organització va indicar que el seguiment als diversos estats serà similar al que ja es fa des del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI) amb les disposicions contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme i, per tant, en cas de trobar-se deficiències no hi haurà sancions de manera directa, sinó que es donarà un marge per solucionar-les.
“Hem establert un grup de revisió que examinarà no tan sols el nombre d’acords signats, sinó també les lleis i com s’apliquen els convenis per part de tots els països”, va explicar Pérez Navarro. Aquest control es faria en dues fases, segons la dirigent de l’OCDE. La primera estaria enfocada directament als mateixos tractats i les legislacions de cada Estat, i l’altra al seu desenvolupament. “Tot aquest procés necessitarà cert temps. Faran falta tres anys per examinar totes les jurisdiccions, que són prop de 100”, va explicar.
Grace Pérez va apuntar que “es farà una anàlisi i es decidirà si Andorra compleix, si ha avançat prou o encara ha de fer més passos”. La vicedirectora del centre de política i administracions fiscals de l’OCDE va garantir que “serà un procés seriós” i va avançar que “hi haurà la possibilitat de corregir la llei si fa falta per complir els estàndards”.
Satisfacció amb el Principat
Des de l’organització es va valorar de manera positiva tota la feina feta per Andorra en els darrers mesos, amb l’aprovació al Consell General de la Llei d’intercanvi d’informació fiscal i la signatura de fins a cinc acords bilaterals. “Estem satisfets perquè s’ha avançat ràpidament i d’una manera eficaç. Això és molt important. Quan s’hagin signat els dotze convenis quedarà com a paradís que ja ha avançat de forma important”, va explicar Pérez Navarro, que va destacar de manera especial el tractat tancat fa pocs dies amb França i rubricat pel ministre del Pressupost gal, Eric Woerth.
La dirigent de l’organització no va voler entrar a desgranar quines sancions concretes es poden imposar a partir de març als països que encara continuïn a la llista grisa, però va remarcar que només seran per als que “no cooperin i no participin de manera positiva en el fòrum global”. De fet, va recordar que no serà l’OCDE qui estipuli quines seran aquestes mesures de càstig, ja que “nosaltres no tenim aquest poder”. Aquesta potestat, va assegurar, “es prendrà per part de cada país”.
ApC i CR agraeixen el marge del G-20 i confien a tenir aviat els dotze acords
Els dos grups parlamentaris de l’oposició, Coalició Reformista i Andorra pel Canvi, han expressat la seva satisfacció pels resultats de la cimera del G-20 a Pittsburgh i pel fet que les possibles sancions als paradisos no s’apliquin fins al març, un moment que, tots dos hi confien, Andorra ja no estarà a la llista grisa.
Així, des d’ApC, Eusebi Nomen va felicitar-se “perquè l’OCDE hagi donat més marge”, i va recordar que “si les sancions s’imposessin ja seria tot un problema”. El president del grup va advertir, però, que s’ha “de continuar treballant tot i que s’ha produït el millor dels escenaris possibles”. Nomen considera “factible” que al novembre s’hagin tancat els dotze convenis necessaris per quedar fora de perill, però es pregunta: “quan passaran pel Consell, com es va comprometre el cap de Govern?”
De la seva banda, el president del grup reformista, Joan Gabriel, entén que la cimera ha suposat “una mica d’impasse”, i va remarcar que assolir la mitja dotzena de convenis “ha de ser l’objectiu prioritari”, que “es pot fer”. El conseller massanenc va apuntar que volen “que es faci de la millor manera possible per garantir la supervivència com a país”.