El Govern fa un primer pas per crear un subsidi d’atur a partir de la nova prestació

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 22 de Setembre de 2009

Dues setmanes després de la publicació al  BOPA  de la modificació del Reglament regulador de les prestacions econòmiques d’atenció social, prevista per demà, es podran començar a  demanar les ajudes per desocupació involuntària.

L’ajuda serà  variable en funció de cada cas, a partir del salari mínim i amb el límit màxim del llindar econòmic de cohesió social en funció de la composició familiar.  Els que es vulguin beneficiar de la mesura caldrà que compleixin, a més dels requisits  generals, unes condicions específiques. Així, podran accedir a l’ajuda aquelles persones que hagin perdut la feina involuntàriament –no s’hi inclouen els acomiadaments justificats, el desistiment unilateral del treballador sense motiu justificat ni la resolució del contracte per mutu acord entre les dues parts– a partir de l’1 de gener del 2009, amb 45 dies inscrits al Servei d’Ocupació –que se sumaran als dies corresponents a la compensació econòmica per comiat que s’hagi pogut cobrar– i hagin cotitzat durant 36 mesos els darrers 60 i els últims 90 dies de manera ininterrompuda. A més, no es podrà rebutjar més d’una oferta de treball relacionada amb les feines desenvolupades amb anterioritat i s’haurà de participar en les activitats de formació proposades. L’ajuda tindrà una durada de sis mesos, i en determinats casos es podrà prorrogar per tres mesos més.

Aquesta prestació s’inclou al catàleg d’ajudes existent per facilitar la seva aplicació, ja que es tracta d’una mesura transitòria i urgent. La finalitat a curt termini és «alleujar les dificultats econòmiques» de les famílies que han perdut els ingressos, i «la reocupació és l’objectiu final», segons va comentar el secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball, Jesús de Tena.

El Ministeri de Salut, Benestar i Treball preveu que se’n puguin beneficiar totes les persones que compleixin els requisits i treballa a partir de les dades del Servei d’Ocupació, que el passat 17 de setembre registrava 324 persones que buscaven feina, però «temen un col·lapse del servei», ja que des que es va anunciar la mesura s’ha registrat un increment de les persones interessades. L’entrada en vigor d’aquesta mesura ha de servir de base per a una futura prestació d’atur contributiva, segons va comentar la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez. Per aconseguir establir una assegurança d’atur estable i basada en el principi de solidaritat, Rodríguez considera que «el consens polític és indispensable », així com per dur a terme canvis estructurals. En aquest sentit, la ministra va explicar les línies en les quals treballa el departament. En primer lloc, s’està construint una base de dades d’ocupació fiables, revisant les dades del Servei d’Ocupació així com les de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), i tenint en compte els transfronterers. Una altra de les línies és la consolidació dels equips i recursos del departament, i la seva reorganització per fer front a altres problemàtiques més enllà de l’atur. La tercera línia és la concertació i el diàleg que es du a terme a les taules per l’economia i el treball, i a les quals la ministra demana més compromís. També s’està fent una reflexió sobre les quotes d’immigració per ajustar-les a les necessitats del país. En cinquè lloc s’està col·laborant amb el Ministeri d’Educació i Cultura per establir plans de formació, reciclatge i reorientació professionals. I, per acabar, la diversificació dels llocs de treball. L’objectiu final de tot plegat és contribuir en la millora del mercat laboral andorrà, fomentant polítiques actives d’ocupació que s’adaptin al país.

pdf3.jpg