La prestació per desocupació es podrà demanar a mitjan octubre

Autor: Clara Garnica
Font: El Periòdic
Publicat el: 22 de Setembre de 2009

La prestació per desocupació involuntària, mesura adoptada i aprovada pel Govern recentment, podrà demanar-se a partir de mitjan mes que ve. D’aquesta manera, i tot i que de manera provisional, el Principat disposarà d’una prestació d’atur no contributiva, mentre espera que l’ens finalitzi el seu projecte d’assegurança d’atur, una de les propostes electorals del nou Govern.

Fins llavors, l’Administració central facilitarà durant sis mesos (amb possibilitat de pròrroga de tres mesos si se superen els 55 anys, o per determinades situacions familiars) una compensació econòmica a les persones que s’hagin quedat sense feina durant aquest any i que estiguin inscrites al Servei d’Ocupació almenys 45 dies abans de presentar la sol.licitud. Així ho va comunicar ahir el secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball, Jesús de Tena, juntament amb altres mesures específiques (vegeu gràfic adjunt) que hauran de complir les persones interessades inscrites al Servei d’Ocupació, que actualment són 327.

De Tena va voler remarcar que aquesta prestació econòmica, que podria arribar a ser de fins a 915 euros mensuals (el salari mínim interprofessional establert) és només una part del programa a què s’inscriurà la persona que sigui admesa. “La prestació és el mitjà per ajudarlo, però l’important és reinserir la persona laboralment”, va explicar el secretari d’Estat. Per aquest motiu, la prestació anirà acompanyada d’un programa de formació específic que, segons va explicar Cristina Rodríguez, ministra de Salut, Benestar i Treball, “intentarà creuar els perfils de la persona sense feina amb la demanda del sector per donar les actituds mínimes per tal de començar a treballar”. Rodríguez va comentar que s’incidirà especialment “en els sectors més durament castigats per la crisi”.

Per tal de garantir l’eficàcia de la formació, el sol.licitant no podrà haver rebutjat anteriorment més d’una oferta de treball adequada a les seves característiques, i un cop cobri la prestació, no podrà rebutjar cap oferta de formació.

MÉS INSCRITS AL SERVEI D’OCUPACIÓ
Rodríguez va reconèixer ahir que es tem per un “col.lapse al Servei d’Ocupació″ un cop s’instal.li la mesura, motiu pel qual va aprofitar per recordar que la prestació es podrà demanar també als Serveis Socials d’Atenció Primària dels comuns. De fet, des que es va anunciar la mesura, a principi d’aquest mes, una trentena de persones s’han inscrit al Servei d’Ocupació, en espera de poder demanar la mesura un cop transcorreguts els 45 dies.

Aquesta nova ajuda governamental és a més compatible amb d’altres ajudes de finalitats diferents i implicarà una important dotació pressupostària, no només del Ministeri de Salut i Treball, sinó d’altres relacionats amb la formació, va explicar Rodríguez. La ministra va parlar de “prioritzacions de pressupost per adaptar-se a les noves exigències i ajudar al desenvolupament del país”, i va recordar que els experts pronostiquen que tot i que l’economia pugui anar-se recuperant de mica en mica, “l’atur s’incrementarà” en els propers mesos.

Per aquest motiu, aquesta mesura podria allargar-se, fins i tot fins que es reguli formalment la prestació contributiva que està elaborant el Govern, va explicar Rodríguez, i que requereix d’un “necessari consens polític” que equipari el país a normatives estrangeres i que eviti haver d’anar improvisant en funció de la conjuntura de cada moment, va explicar la ministra de Treball.

pdf3.jpg