L’economia andorrana, “molt pitjor” que la dels països veïns i Europa

Autor: Marc Rodríguez
Font: El Periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Setembre de 2009

La presentació de l’informe econòmic 2008 que elabora anualment la Cambra de Comerç va servir per constatar com la situació dificultosa que actualment travessa el Principat en aquesta matèria és “molt pitjor que la de la zona euro i que la de les dues economies veïnes”. Així ho va expressar el president de la Cambra, Marc Pantebre, que en el seu primer balanç després de prendre possessió fa uns mesos en el càrrec va anunciar com durant l’any passat el PIB va experimentar una disminució d’entre el 2,5% i el 3%, indicant com a principal factor els problemes estructurals. “Cal no oblidar que Andorra ja estava en crisi l’any 2007, quan gran part del món es trobava encara en plena expansió”, va afirmar Pantebre, que va fer una crida a Govern i societat en general a afrontar aquest fenomen amb valentia.

L’informe, que dedica un ampli apartat a l’anàlisi del marc internacional, sobretot el que fa referència a Espanya i França, mostra com l’any passat es va doblar pràcticament la davallada del PIB, ja que al 2007 la caiguda va ser d’entre l’1,5% i el 2%. Paral.lelament, el PIB francès va créixer el 0,7% l’any passat, tres vegades menys que el 2,1% de l’any anterior; i l’espanyol va augmentar únicament el 0,9%, quatre vegades menys que el 3,7% assolit fa dos anys. Així, “el comportament de l’economia andorrana durant l’any passat va ser clarament negatiu i pitjor de l’any anterior”.

Segons Pantebre, “és molt difícil destacar alguna branca d’activitat que s’escapi d’aquesta evolució negativa”, exceptuant dos sectors, el bancari i el públic, que “tot i que amb menys intensitat, també van notar la mala situació”. En el cas de la banca, l’informe assenyala com malgrat la crisi “es va saber superar la situació”, arribant a magnituds “positives, encara que no tant com en exercicis anteriors”, amb l’augment dels dipòsits, entre d’altres. El sector públic, d’altra banda, “va actuar encara expansivament, però molt lluny de les xifres d’exercicis anteriors”, ja que mentre el Govern es va caracteritzar per una “retallada de la inversió real i una moderació del creixement de les despeses de funcionament” que “no va evitar una ampliació significativa i preocupant del dèficit públic” amb la reducció d’ingressos, els comuns van registrar un superàvit global gràcies a una “lleu expansió dels ingressos i una retallada de les despeses, bàsicament de capital”.

ELS TRES “GRANS PROBLEMES” Pantebre va exposar com els tres “grans problemes” que pateix el Principat són la crisi estructural que s’arrossega des de fa anys i que “ha comportat un debilitament progressiu de la nostra posició competitiva al món”, la crisi conjuntural que prové de l’exterior, “amb la recessió més greu des de la Segona Guerra Mundial” i, finalment, “les noves exigències de la comunitat internacional cap a països com el nostre en matèria d’intercanvi d’informació fiscal” que, segons l’informe, “amenacen l’status quo del sector financer”, un dels pilars de l’economia andorrana.

Aquest trio d’inconvenients explica des de la continuació de la forta davallada a la construcció iniciada ja al 2007 –“manca de liquiditat, alts tipus d’interès, crèdits i hipoteques molts difícils d’obtenir, manca d’atractiu de la inversió, etc.”– fins a la situació encara més greu del sector del comerç –tercer any consecutiu de disminució i on únicament se salven el tabac i els productes alimentaris, tret de les begudes alcohòliques, mentre que els actes subsectors van disminuir les vendes–, passant pel sector hoteler, “el més afectat des de fa anys per la disminució de la demanda” i que per setè any consecutiu veu com l’arribada de turistes torna a baixar, l’any passat fins al 5,9%.

PREVISIONS PER AL 2009
Pel que fa a les perspectives de futur, Pantebre va explicar davant dels polítics i representants del món empresarial que es van apropar al Centre de Congressos de la capital com la situació “s’ha agreujat” encara més “per la translació de la crisi financera a l’economia real”, tal com es veu al descens del nombre d’assalariats del 2,7% en el primer semestre de l’any o la caiguda del nombre de visitants de l’11,4%, així com el descens de les importacions totals el 15,4% i de les matriculacions de turismes el 27,9%. De fet, la previsió del Fons Monetari Internacional (FMI) per a aquest any és d’un descens global del PIB, que se situarà en l’-1,4%.

PROPOSTES PER SORTIR-NE AMB ÈXIT
El missatge positivista de la Cambra va venir lligat a una doble recomanació: “Actuar amb celeritat” per a sortir de la crisi i fer un “canvi d’actitud”. A la pràctica, es va valorar el camí iniciat a la taula per al desenvolupament econòmic i va situar com a “eixos prioritaris” a l’hora d’afrontar la nova política econòmica aspectes com la “contracció de la despesa corrent de tota l’Administració pública”, “incrementar la inversió real”, “avançar en la modificació dels nostres marcs jurídics i legals” per fer el país més competitiu o “introduir modificacions en la llei d’inversions estrangeres” per atreure inversions en “clústers d’activitat d’alt valor afegit”, entre d’altres.

pdf3.jpg