La Cambra de Comerç afirma que l’economia del país va caure prop d’un 3% l’any passat

Autor: Pere Moliné
Font: Més Andorra
Publicat el: 11 de Setembre de 2009

Andorra està en una recessió llarga i profunda des del 2007 i el Producte Interior Brut (PIB) de l’economia del Principat va caure l’any passat entre un 2,5 i un 3%.

Aquesta és la conclusió de l’Informe Econòmic presentat ahir per la Cambra de Comerç, que a més preveu que els resultats del 2009 siguin també molt negatius. De fet, assegura que el ritme d’activitat serà encara més baix. Per tant, l’estudi no contempla que l’economia es pugui recuperar d’una manera visible en el que queda d’any. El president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, va assegurar que la crisi que pateix Andorra és sobretot de caire estructural, tot i que s’ha agreujat pels efectes de la recessió internacional.

Segons l’estudi, «aquesta caiguda del PIB s’explica principalment per la disminució de la venda de serveis i mercaderies als compradors estrangers –ja siguin vendes del comerç minorista o de serveis d’hoteleria– i per la caiguda de la inversió, tant pública com privada».

Segons conclou l’informe, «en el balanç de l’exercici 2008 és molt difícil destacar cap activitat que s’escapi d’aquesta evolució negativa ». Tot i així, ressalta que els sectors bancari i el públic van notar menys la crisi. La publicació destaca que el sector financer va saber superar la situació i «les magnituds financeres van ser positives, encara que no tant com en exercicis anteriors: els dipòsits bancaris van augmentar, els crèdits ho van fer menys que l’any 2007 i els beneficis es van reduir a tots els bancs d’una manera important». El diagnòstic esmenta que el nombre d’assalariats va caure un 2,3% l’any passat, les importacions van disminuir per tercer any consecutiu (concretament un 5,9%) i el nombre de turistes va baixar per setè any seguit (fins a un 5,9%). Per a la Cambra de Comerç, Andorra viu amb el repte de la crisi estructural, la que prové de l’exterior i la provocada per les exigències internacionals en l’àmbit fiscal. Per això creu que «la sortida de la crisi exigeix actuar amb celeritat, prendre mesures valentes, fer canvis profunds en la nostra economia i fer-los ràpidament». I assegura que el Govern ha de tenir un paper molt actiu, com fan els executius de la resta de països del món desenvolupat.

Entre les conclusions de la Cambra de Comerç ressalta la demanda a l’Administració pública que retalli la despesa corrent, per reduir el gran dèficit i per reservar recursos de cara a la inversió en infraestructures estratègiques. També demana que l’Administració incrementi la inversió real i avanci en la modificació dels marcs jurídics i legals del país per adaptar-los a les normes europees. D’aquesta manera, segons la institució, es donaria més seguretat tant a les empreses del Principat com les de l’exterior que vulguin invertir a Andorra. Concretament vol un impost de societats amb deduccions a les empreses innovadores i un IVA que no augmenti la pressió fiscal actual. La Cambra, a les conclusions de l’estudi, conclou que s’ha d’introduir el més aviat possible modificacions en la llei d’inversions estrangeres i que l’Administració pública fixi un termini de pagament a 30 dies. Pantebre va ressaltar que «m’agradaria concloure remarcant que la recuperació de l’economia dependrà en bona mesura de l’actuació del Govern i la classe política».

pdf3.jpg