El Govern té tancats sis acords per intercanviar dades fiscals

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 10 de Setembre de 2009

El Govern liderat per Jaume Bartumeu espera poder arribar a firmar, abans del 24 de setembre, dia que s’ha de celebrar la reunió del G-20 a Pittsburgh, “almenys quatre” convenis per intercanviar informació fiscal a la demanda.

El nombre d’acords signats aquella data, però, no és tan important com el fet d’haver anat avançant, de tenir una llei aprovada i d’haver firmat el conveni amb França. Així ho va dir un Bartumeu que va assegurar tenir tancats sis textos amb sis països diferents. El consell de ministres va donar ahir el vistiplau al text en francès que caldrà firmar amb el govern de l’Estat veí del nord. Els altres convenis tancats són els corresponents a Àustria, Bèlgica, San Marino, Liechtenstein i Mònaco. Les signatures arribaran “en funció de l’agenda”. I, va afegir Bartumeu, “el temps i el calendari han jugat sempre en desfavor del calendari andorrà”. Un cop estigui signat l’acord amb França es mirarà de procedir amb la resta. El govern espanyol hauria d’anunciar a Pittsburgh “que estem a punt de firmar”. Igual que amb Espanya, amb Itàlia l’acord també està molt avançat.

Bartumeu va deixar del tot clar que els dotze acords que semblaven necessaris abans de la reunió del G-20 no s’hauran firmat, però va dir, també, que el que demana l’OCDE és que “demostréssim amb fets i amb actes que estàvem complint” els compromisos establerts en la Declaració de París. “L’examen final començarà a partir de final d’any”, va afirmar el màxim responsable de l’executiu. El polític socialdemòcrata va explicar que els textos són bastant tancats. “Estàvem gairebé davant un contracte d’adhesió”, va dir. Els acords segueixen “les línies generals que ha fixat l’OCDE. A partir d’aquí es pot negociar. A alguns països els hem demanat modificacions i les hem obtingut. Però el marge de negociació és molt petit. Amb França ha estat molt estret, i recull els principis essencials”. I encara més, Bartumeu va assegurar que a mesura que es vagin signant els convenis es veurà que “hi ha poca diferència”.

RESPOSTA A CR

Durant la reunió del consell de ministres també es va donar per bona la resposta del ministeri de Finances a dues preguntes parlamentàries de Coalició Reformista (CR). Qüestions referides a una suposada doble comptabilitat pressupostària que el titular de Finances, Pere López, va deixar entreveure, i amb relació a les demandes que l’anterior Govern havia cursat vers els morosos d’impostos.

pdf3.jpg