La primera prestació provisional per a desocupats serà fins a 916€

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 3 de Setembre de 2009

L’Executiu va aprovar ahir la primera prestació no contributiva per als aturats al Principat, que suposarà la contraprestació econòmica de fins 916 euros, com a referència del llindar econòmic de cohesió social. Així ho va avançar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va incidir que està pendent l’aprovació del reglament, ja redactat, que legislarà aquest nou ajut.

Aquest primer ajut econòmic per als aturats que s’aplica a Andorra es preveu que s’aprovi a final d’aquest mes i s’apliqui tot seguit. Tot i això, aquest ajut “és una mesura extraordinària en un temps reduït” i no substitueix l’assegurança d’atur en la quals des del Govern s’està treballant i que aquesta ajuda sí que serà contributiva.

S’HAN DE COMPLIR UNS REQUISITS

El reglament que es preveu aprovar la propera setmana serà el que marcarà els requisits per accedir a l’ajut, com és el fet d’estar apuntat al Servei d’Ocupació, un temps determinat com a resident al país, així com tenir els ingressos per sota del llindar econòmic marcat. Aquells que rebin altres tipus d’ajuts, s’estudiaran cas per cas, per determinar i concretar la quantitat de l’ajuda.

Aquesta prestació no contributiva és una mesura “per tal de sortir del mal pas” de la situació actual, segons va explicar Bartumeu, i per aquest motiu es farà en un espai de temps reduït que pot anar dels tres als sis mesos.

CRÈDIT EXTRAORDINARI

Per afrontar aquest ajut social, l’Executiu ha d’anticipar una partida pressupostària per a aquest any mitjançant un crèdit extraordinari. Encara no s’ha avançat quina serà la quantitat que determini aquest crèdit perquè dependrà dels aturats que compleixin els requisits. A més, dels quasi 300 inscrits al Servei d’Ocupació, des del Govern es preveu que hi hagi més aturats no registrats, i per aquest motiu és difícil de saber quin serà el crèdit que caldrà sol.licitar. Per la seva banda, Bartumeu va explicar que aquesta aprovació del préstec que passarà pel Consell serà aprovada “sense cap dubte pels altres partits polítics, ja que estem parlant d’ajudar econòmicament famílies en situacions de crisi”, va explicar.

Tot i això, com que es tracta d’un crèdit extraordinari, el Govern ho tramitarà i ho tirarà endavant abans de l’aprovació pel Consell. Aquesta és la primera prestació econòmica als desocupats que s’aplica al Principat, i és una conseqüència de la realitat socioeconòmica que fa augmentar la xifra de desocupats. És una de les mesures del pla de lluita contra l’atur de l’Executiu socialdemòcrata i que és indispensable per a l’acompanyament d’altres línies, com ara activar un programa de treball amb propostes de formació adequades a les necessitats del país, així com assegurar al Servei d’Ocupació els mitjans necessaris per dur a terme la feina en les millors condicions.

pdf3.jpg