Mònaco diu que en 15 dies signarà amb Andorra l’intercanvi de dades

Autor: Ricard Poy
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 2 de Setembre de 2009

El ministre plenipotenciari de Mònaco, Frank Biancheri, ha fet públic que l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb Andorra se signarà abans de quinze dies. El titular d’Exteriors i Finances va indicar que el conveni amb Andorra serà un dels quatre que el Principat Monegasc té previst rubricar en les properes jornades dins de la “cursa” per arribar amb el màxim possible d’acords a la cimera del G-20 que tindrà lloc a Pittsburgh a final de mes.

Fins ara el Govern andorrà havia informat que Mònaco era un dels països amb els quals la negociació estava avançada, però el govern monegasc ha anat més enllà per fer públic que l’acord ja és una realitat que tan sols falta oficialitzar. Andorra encara no n’ha signat cap i teòricament el primer conveni hauria de ser, segons recollia la Declaració de París, amb França. L’anunci de Mònaco significaria que el Govern andorrà preveu estar ja en disposició de rubricar intercanvis de dades els propers 15 dies.

Biancheri, que és a Mèxic a la trobada de l’OCDE sobre fiscalitat, va indicar que “estarà signat la primera quinzena de setembre”. En aquest mateix punt es troba Mònaco amb altres tres països: Àustria, Qatar i els Estats Units. Tots aquests convenis només estan pendents de ratificar durant les dues properes setmanes. Un cop assolit aquest objectiu, el Principat monegasc ja haurà arribat als vuit convenis per­què actualment ja ha signat amb França, Luxemburg, Bèlgica i Liechtenstein.

El final d’una cursa
El ministre plenipotenciari va especificar que Mònaco es troba en una cursa que va començar el mes d’abril passat, quan va ser inclòs en la llista grisa de paradisos fiscals, la mateixa en la qual es troba Andorra. La fita és arribar a la cimera del G-20 el 24 de setembre amb els 12 acords que permeten sortir de la llista.

El fòrum de l’OCDE defensa controlar els dividends
Mèxic, el país amfitrió del cinquè fòrum global sobre transparència fiscal de l’OCDE, va sol·licitar ahir controlar els dividends per evitar l’evasió fiscal. Així ho va manifestar el secretari mexicà d’Hisenda, Agustín Carstens. La trobada, que s’havia de celebrar a la ciutat de Los Cabos, es va acabar traslladant a la capital mexicana, per evitar les inclemències meteorològiques. Carstens, que va ser el responsable d’inaugurar la reunió, va explicar que calia anar “més enllà” del secret bancari i que era necessari parar atenció a altres aspectes que poden afavorir l’evasió fiscal, i va posar com a exemple els dividends corporatius. Posteriorment, el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, va assegurar que “durant dècades alguns contribuents han estat ocultant ingressos i altres actius abusant del secret bancari”.

A la cimera, que en principi ha de concloure avui, hi va assistir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que va defensar la Declaració de París davant de les més de seixanta jurisdiccions assistents al fòrum, i va reiterar el compromís amb els estàndards internacionals en matèria de transparència fiscal. En la intervenció, el titular de Finances va posar al dia els assistents dels darrers avenços en aquesta matèria, i especialment va destacar l’aprovació per part del Govern del projecte de llei d’intercanvi d’informació fiscal. Així mateix, va destacar que s’han iniciat negociacions amb 21 estats per assolir acords d’intercanvi de dades abans de la cimera del G-20, i va posar en relleu que també ha començat la reforma del sistema fiscal.

pdf3.jpg