Bartumeu posa l’èmfasi en la regulació del sector financer

Autor:
Font: El Periòdic d'andorra
Publicat el: 28 d'Agost de 2009

Tal com ja comença a ser una tradició, Jaume Bartumeu va assistir ahir a la trobada estival que els socialistes catalans celebren a Vilopriu. Aquest era el primer cop en què el líder socialdemòcrata acudia a la cita en la nova condició de cap de Govern i el canvi es va evidenciar en el contingut del seu parlament, farcit de referències al futur d’Andorra en un nou escenari internacional.

Bartumeu va posar l’èmfasi en la necessitat d’una millor regulació financera i d’una major transparència fiscal. “La crisi internacional ens ha fet veure que hi ha sectors de l’economia que ens pensàvem que havien de ser estrictament privats, però que tenen massa influència sobre el benestar col.lectiu com per no ser sotmesos a una regulació per part de l’Estat. El sector financer és un d’aquests àmbits”, va dir el cap de Govern en presència de la plana major del socialisme català. Segons Bartumeu, el futur de la socialdemocràcia passa per “dibuixar la frontera entre el que ha de romandre privat i el que ha de formar part de l’economia social, és a dir, el que ha de ser servei públic”.

El cap de Govern va repassar els esdeveniments claus que s’han produït al Principat arran de la crisi financera, en particular en el compromís andorrà d’adaptar-se als estàndards de cooperació fiscal de l’OCDE. “El proper 24 de setembre, en la nova reunió del G-20, Andorra ja haurà donat proves d’assumir els seus compromisos en matèria de transparència de l’activitat financera i de cooperació en l’àmbit de la lluita contra l’evasió fiscal”, va afirmar Bartumeu.

El cap de Govern va reconèixer que “els temps actuals no són els més bons per a Andorra”, però es va mostrar convençut que “amb els socialdemòcrates al Govern, Andorra no es trenca ni desapareix, sinó que es transforma i s’adapta”.

Bartumeu va explicar als seus coreligionaris catalans que el PS fa anys que prepara aquest canvi en pro de la transparència en col.laboració “amb els socialdemòcrates de Luxemburg i amb els socialistes suïssos, partits germans de la Internacional Socialista i del Partit Socialista Europeu” i que, per tant, el “canvi necessari” no els ve de nou. Per tancar el disseny del futur que el Govern socialdemòcrata vol per al Principat, Bartumeu es va referir a l’acord d’associació, de “ferma associació”, que espera poder negociar amb la Unió Europea.

pdf3.jpg