L’ABA dóna suport sense fissures al projecte de llei del Govern

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'andorra
Publicat el: 28 d'Agost de 2009

La banca rebla el clau. Dos dies després de desmarcar-se de forma contundent del demolidor informe de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) contra el projecte de llei d’intercanvi de dades fiscals i l’endemà d’haver aconseguit una rectificació de la patronal, l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) va mostrar ahir el seu suport explícit i sense fissures al text que el Govern socialdemòcrata ha consensuat amb els reformistes.

“La banca andorrana es mostra favorable al projecte de llei d’intercanvi d’informació fiscal preparat pel Govern, actualment a tràmit parlamentari, ja que assenta les bases per establir mecanismes sòlids per a l’aplicació dels estàndards internacionals de l’OCDE i avalats pel G-20”. Així comença el comunicat fet públic ahir al matí des de l’ABA, que veu en “la futura llei” “bones perspectives de cara a la sortida d’Andorra de la llista grisa de l’OCDE”.

Ara bé, el suport de la banca al Govern no es queda en aquestes formulacions, sinó que va més enllà i entra al detall. L’ABA considera que el secret bancari queda prou protegit amb les excepcions previstes al text del projecte de llei, que va en la línia de les mesures adoptades a Luxemburg, Suïssa, Àustria i Bèlgica. Segons els representants de la banca, el text “recull clarament els criteris de l’OCDE, concretament l’article 26 inclòs en el model del conveni estàndard d’aquest organisme, molt semblant als acords que Suïssa o Luxemburg han signat amb França, Alemanya o els Estats Units”. Tot plegat, fa que es respecti el principi de level playing field, és a dir, de les mateixes regles de joc per a tothom.

“Amb la nova llei, Andorra mantindrà la confidencialitat dels seus clients, es garantirà el dret a recurs i es millorarà la cooperació internacional”, afirma l’ABA en el comunicat que compara els efectes que tindrà la nova llei amb els que ja ha donat la directiva comunitària de la fiscalitat de l’estalvi. Els representants de la banca elogien en el comunicat les mesures garantistes contingudes al projecte de llei. Així, l’ABA valora molt positivament l’exclusió de la retroactivitat a anys fiscals anteriors a l’entrada en vigor de cada acord i també l’exigència que l’intercanvi de dades fiscals “només es pugui produir sota una demanda justificada i fonamentada”.

El comunicat fet públic ahir es fixa també en el fet que les demandes d’informació fiscal seran referides a casos concrets i que, per tant, “no es facilitaran llistats de persones ni es respondrà a demandes de sol.licituds col.lectives i generalitzades”, el que popularment es coneix com a fishing expeditions o pesca d’informacions fiscals.

VICTÒRIA PROGRESSISTA
El comunicat de l’ABA va en la línia dels posicionaments, públics o privats, que la patronal dels bancs ha estat mantenint des de l’hivern passat. Quan va esclatar la crisi institucional amb el copríncep francès per l’afer del secret bancari, l’ABA va fer saber, primer en privat i després en públic, que apostava pel model suís d’intercanvi de dades i que estava disposada a avançar cap als canvis; així ho va comunicar al representant del copríncep, Christian Frémont. De la mateixa manera, tal com va publicar aquest rotatiu, l’ABA es va mostrar favorable al full de ruta de l’Executiu socialdemòcrata en la primera reunió de la taula pel pacte econòmic a mitjan juliol. El tancament de files definitiu amb les posicions del Govern va arribar dimarts, quan l’ABA es va desmarcar de l’opinió de la CEA i va donar suport a “les línies generals” del projecte de llei.

El d’ahir va ser un pas més, molt significatiu, en aquesta direcció. Ara l’ABA ja no només dóna suport a les línies mestres, sinó al contingut del text de l’Executiu. Des del febrer fins avui hi ha hagut una evolució en el si de la banca i el comunicat s’ha de llegir com una victòria dels sectors més progressistes davant d’aquells més reticents als canvis. Segons fonts properes a l’ABA, els sectors més conservadors es compten entre els que van auspiciar l’informe de la CEA, mentre que els més progressistes, cada cop més majoritaris, van forçar la rectificació de la patronal després de la reunió extraordinària de la junta de la CEA de dimecres.

Ara bé, com que la rectificació de la CEA va ser explícita però, a judici d’alguns, no prou clara, l’ABA va voler deixar constància fefaent i pública de la seva posició. Si bé el comunicat de la patronal de dimecres donava suport al Govern en les negociacions internacionals de cara als futurs acords fiscals, fet que ja suposava una inflexió des dels durs Comentaris de la setmana passada, no es mencionava en cap moment el projecte de llei. Ahir la banca ho va fer i amb el detall suficient perquè no quedés cap dubte de la seva intenció: reblar el clau.

pdf3.jpg