Tot i que ha costat arribar, ha arribat el missatge que volíem escoltar i que entenem que és el que volia sentir la ciutadania: l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) dóna suport a les línies generals del projecte de llei d’intercanvi d’informació en matèria fiscal presentat pel Govern socialdemòcrata.
Així, el comunicat oficial de l’ABA és d’una gran rellevància perquè, d’una banda, arriba en un moment que podríem qualificar d’estratègic i de l’altra perquè bé del sector que més esforç haurà de fer per adaptar-se al nou escenari que s’obrirà en el moment que la Casa de la Vall doni el vistiplau a la legislació en qüestió. I ens expliquem. Més concretament, quan semblava que en determinats sectors s’intentava crear un clima d’opinió generalitzat contrari al text formulat per l’Executiu, la banca fa públic un comunicat on a més de beneir el citat projecte de llei deixa ben clar que “no ha participat en l’elaboració del document fet públic per la Confederació Empresarial Andorrana, del qual desconeixia el contingut abans de la seva publicació” i, el més important, “del qual no en comparteix ni l’esperit ni el text”. Aquesta declaració parla per si sola i deixa escrit sobre paper el desmarcament de l’ABA amb els polèmics comentaris de la CEA. En aquest sentit, precisament ahir, el president de la Confederació, Xavier Altimir, assegurava que el punt de vista de la patronal era una “simple opinió” i hi afegia que segons el seu criteri els comentaris de la CEA s’han “magnificat” i “tret de context”. No obstant això, i tot i que no volem ser malpensats, continuem creient que els comentaris en qüestió ni eren simples, ni s’han magnificat ni s’han tret de context. Però com que aquí no es tracta d’afegir més llenya al foc, mirarem d’acceptar les justificacions d’una Confederació que insistim que ha de tenir un paper rellevant en la configuració del nou model econòmic per al país.
El comunicat de l’ABA també remarca que “és un moment crucial per a Andorra i cal arribar a un consens per complir amb els terminis i compromisos internacionals”. Aquest criteri reflecteix una realitat que compartim al 100%. En efecte, estem davant d’un moment històric per al país, on estem a prova davant d’una comunitat internacional que no en voldrà saber res dels conflictes interns que pugui suscitar el famós projecte de llei ja que a l’únic que posaran nota és al text definitiu que ha de complir uns estàndards que estan clarament marcats. I l’aprovat o el suspens no el posaran ni al PS, ni a CR, ni a ApC, ni a l’ABA, ni a la CEA ni a la Cambra de Comerç… La nota la posaran a Andorra i, per fi, sembla que una realitat tan simple com aquesta ja es comença a entendre.