Resposta del Govern als dubtes de la Cambra de Comerç

Autor: Gabriel Pérez/Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 26 d'Agost de 2009

El Govern va emetre ahir un comunicat en què valora la posició de la Cambra de Comerç sobre el projecte de llei d’intercanvi d’informació fiscal. Des de l’executiu, es recorda que l’entitat ja va expressar a final de juliol alguns dubtes sobre el text, en especial sobre els límits a la sol·licitud de dades.

Concretament, l’associació havia proposat un article on es fixés que les possibles trameses d’informació només es farien després de l’establiment de convenis de doble imposició en què  una de les condicions fos que la retenció que s’apliqués a les empreses andorranes en el país signant fos inferior al 5%. També es volia exigir que el Principat deixés de ser considerat paradís fiscal en aquell Estat i, per tant, no s’apliqués cap mesura sancionadora. El Govern, segons el comunicat, ja va respondre mitjançant una carta del mateix Jaume Bartumeu al president de la Cambra, Marc Pantebre, que aquesta petició era difícil de complir. En l’escrit, el màxim responsable de l’executiu apuntava que a la demanda de l’entitat, i especialment en l’article proposat pels tècnics, “hi trobem a faltar no ja el sentit polític que ha de presidir tota aquesta negociació, sinó també la percepció de la situació concreta, en aquest moment concret, de les relacions polítiques internacionals i l’economia d’Andorra”.

L’executiu entenia que la proposta de la Cambra “pretén condicionar l’efectiva aplicació de l’intercanvi d’informació a determinades contraprestacions que es pretén exigir dels nostres interlocutors: retirada de la llista de paradisos fiscals i retirada de mesures contra els paradisos fiscals”.

A la carta, Bartumeu explica que la petició “potser, tot i que ho dubto, hauria pogut servir fa tres o quatre anys”, però apunta que “avui és totalment irrealista i desfasada en el tempo polític internacional”.

D’altra banda, Pantebre no va voler comentar cap aspecte de l’informe enviat per la Cambra als grups parlamentaris, però sí que va expressar que, al seu entendre, “s’han tret de context”  les observacions que es van fer arribar, també als parlamentaris de Casa de la Vall, des de la Confederació Empresarial.

pdf3.jpg