Noves formacions per als aturats

Autor: C. Audí
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 19 d'Agost de 2009

El Govern preveu oferir noves formacions específiques a les persones que es trobin a l’atur i que estiguin inscrites al servei d’Ocupació, perquè puguin trobar feina amb més facilitat. Com ja s’ha fet en els sectors de les pistes d’esquí i l’hostaleria (l’anterior executiu va signar un conveni amb Ski Andorra per formar personal autòcton que pugui treballar a les pistes), els ministeris d’Interior i Treball planegen ampliar el projecte a més grups professionals.

“Més endavant es farà amb els sectors industrials, de comerç i la construcció; ho estem fent amb una política de transversalitat dels dos departaments”, va exposar ahir el titular d’Interior, Víctor Naudi. En aquest sentit –i en el marc d’una visita a les instal·lacions del servei d’Immigració que va dur a terme al matí–, va assenyalar que s’està “en una fase de preparació” i que la intenció del Govern és copsar les opinions dels sectors directament implicats. Per això mateix, des de les àrees implicades activaran contactes amb els empresaris per sondejar les necessitats que tingui cadascú.

D’altra banda, els responsables d’Ocupació estimen que la nova tanda de jornades formatives de les estacions d’esquí (estan previstes per al 10 i 15 de setembre i les inscripcions encara estan obertes) tindran més afluència encara que la temporada passada: “La resposta és positiva i pensem que serà superior a la de l’any passat.”

Potenciar el mercat laboral
Una de les polítiques en què treballen els integrants del ministeri, va incidir Naudi, està encarada a “potenciar el mercat laboral amb les persones que estan inscrites al servei d’Ocupació”. I així, que els empresaris puguin contactar de manera prioritària amb els aturats que hi estan donats d’alta, perquè siguin els primers a rebre les ofertes de feina. “Amb el sector empresarial hem establert un diàleg permanent i constant, per tenir un intercanvi diari de les necessitats i la disponibilitat de la gent que està inscrita a Ocupació”, va incidir.

Actualment es recompten, segons les darreres dades facilitades, unes 450 persones donades d’alta al servei que es troben a la recerca de feina o estan interessades a obtenir-ne una de nova. “La xifra s’ha reduït una mica durant els mesos d’estiu”, va explicar el ministre. De totes maneres, també s’està posant fil a l’agulla per “fer una gestió més acurada” dels moviments de la gent donada d’alta al servei d’Ocupació, perquè quan trobin un contracte es donin de baixa. I així tenir informació més fidedigna del volum d’aturats real que hi ha al Principat.

El màxim responsable del ministeri també va exposar que la darrera quota de 85 persones aprovada (centrada sobretot en el personal mèdic) encara no s’ha esgotat. Es troba pràcticament al 50%. A Immigració tenen previst continuar obrint quotes “el més ajustades possibles”, amb poques places i durant una durada curta, per cobrir les vacants en llocs de feina especialitzats amb oferta zero al país: “Estem treballant per anticipar-nos i preveure les necessitats reals amb vista al futur.”

Naudi promet que es contractaran més agents penitenciaris
Víctor Naudi va assegurar també que durant aquest any s’ha previst suplir les baixes de personal que hi ha al centre penitenciari de la Comella, atenent així les demandes del col·lectiu de treballadors. Alhora que, va garantir el ministre, amb vista a l’any vinent es reservarà una part dels comptes públics per ampliar el volum d’operaris i fer noves contractacions. “Sí que ho tenim previst, per millorar les condicions de treball i tenint en compte també el creixement natural del centre”, va declarar el titular d’Interior. Un creixement de les tasques que es veurà reflectit, especialment, en la posada en marxa de l’àrea de menors. De totes maneres, va preferir no aventurar-se a donar una xifra aproximada de les persones que faran falta per ampliar el departament de presons. “Això ho estem tractant amb el director del centre penitenciari, però és segur que hi haurà noves contractacions”, va deixar clar.

Aquestes declaracions arriben dies després que l’Associació de Personal i Agents Penitenciaris va lamentar públicament que el mateix Naudi considerés que no calien més efectius al cos. Però el ministre va adduir-ho tot plegat a un “malentès”. S’ha previst una reunió la setmana vinent amb el col·lectiu per tractar la qüestió.

pdf3.jpg