Vila omplirà el buit deixat per Mateu a l’ambaixada francesa

Autor: Enric Guinart / M. Rodríguez
Font: El Periòdic d'andorra
Publicat el: 11 d'Agost de 2009

L’exambaixador als Estats Units, al Canadà i a l’ONU entre el febrer del 2004 i el juliol del 2007, Julià Vila, serà el pròxim representant del Principat amb les mateixes responsabilitats a París, segons va conèixer aquest rotatiu, de manera que ocuparà el buit que va deixar el centrista Vicenç Mateu al gener d’aquest mateix any –davant la proximitat dels comicis generals i la voluntat d’encapçalar una llista amb el suport de CDA i S21 de Canillo que, finalment, no es va materialitzar– en un emplaçament que, ara més que mai, esdevé crucial per als interessos d’Andorra.

L’ordinenc, que va ser, a més, director de la Duana durant 23 anys, ocuparà uns dels emplaçaments que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha conservat per la seva condició d’estratègic, després de la dràstica reducció de la representació internacional per tal d’adaptar-la a les capacitats del Principat davant un període econòmic, d’altra banda, gens favorable. Vila va dimitir a principi del juliol del 2007 com a ambaixador a l’oficina de Nova York per discrepàncies amb l’anterior ministra d’Afers Exteriors, Meritxell Mateu, després de treballar durant tres anys en aquest terreny diplomàtic.

Durant la representació nord-americana, va arribar a entrevistar-se amb l’aleshores secretari general de l’ONU, Kofi Annan. La trobada amb el reconegut líder, però, no va ser gens plàcida, ja que el motiu era fer sortir Andorra de la llista de països no cooperants en la lluita contra el terrorisme, després que un error administratiu fes que no s’informés correctament de l’entrega amb retard de l’informe de cooperació contra Al-Qaida.

AFÍ AL PROJECTE DE BARTUMEU
Vila, que va ser nomenat pel Govern liberal en la seva etapa com a ambaixador a Nova York, va ser un dels signataris del manifest pel canvi elaborat pels socialdemòcrates davant els anteriors comicis generals on Bartumeu es va erigir vencedor. Aquesta afinitat, juntament amb un alt grau de reconeixement institucional al país veí, seran claus per al seu nomenament com a ambaixador a París.

De fet, Vila suma a la seva experiència diplomàtica la condecoració francesa com a Cavaller de l’Ordre Nacional del Mèrit. Aquesta consideració suposa un dels dos majors reconeixements que entrega el Govern francès, juntament amb la que l’Ordre Nacional de la Legió d’Honor, un fet que situa l’ordinenc en una posició immillorable per a la millora de la representació andorrana a la capital francesa.

EL REPTE DEL COPRÍNCEP, VIU
D’altra banda, Vila serà escollit com a ambaixador a París després de la encara viva amenaça per part de Nicolas Sarkozy d’abdicar com a copríncep, al.legant que el càrrec era incompatible amb la condició d’Andorra de paradís fiscal en uns moments en què, juntament amb Alemanya, França va agafar la iniciativa contra aquestes jurisdiccions.

L’exambaixador als Estats Units, al Canadà i a l’ONU, així com exdirector de la Duana durant prop d’un quart de segle, s’enfronta ara a la fita cada cop més pròxima –després dels últims moviments d’Andorra per a la firma de convenis d’intercanvi d’informació– d’evitar que revifi el conflicte diplomàtic.

pdf3.jpg