Un impost de societats del 10 per cent

Autor: Toni Solanelles
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 11 d'Agost de 2009

La retenció que s’aplicarà sobre els beneficis de les societats, sobre les activitats econòmiques i a la renda dels no residents serà del 10 per cent. Almenys aquest serà el tipus de gravamen que reflectiran els tres projectes de llei –els que constitueixen la reforma tributària– que el ministre d’Economia i Finances, Pere López, es va comprometre “públicament” a lliurar als grups parlamentaris el 20 d’aquest mes per “iniciar un treball conjunt”.

La intenció és entrar els textos a tràmit parlamentari l’11 de setembre i que abans no acabi l’any s’hagin aprovat. Molt abans hauria de ser una realitat la llei d’intercanvi de dades fiscals. Després de diversos esborranys, el text definitiu el va dur ahir el Govern al Consell General. Ben pocs canvis s’hi han introduït aquest cap de setmana.

El nou marc fiscal lliga l’intercanvi d’informació, amb la negociació per evitar la doble imposició i la reforma tributària. Així ho van reiterar ahir el màxim responsable de l’executiu, Jaume Bartumeu, i l’esmentat Pere López, que va ser l’encarregat d’anunciar que ahir mateix –data límit– es va trametre a la direcció de l’OCDE una carta on se la informava de l’entrada a tràmit parlamentari del text sobre dades fiscals i del fet que “el Govern ha entrat en contacte amb vint jurisdiccions per començar negociacions” per intercanviar informació. França, Espanya, Bèlgica, Holanda, Luxemburg, Portugal, Mònaco i San Marino són alguns dels països amb els quals ja s’ha fet un primer pas. Amb vista al G-20 “mirarem d’estar en la millor de les situacions possibles”, va dir Bartumeu, però “no podem aventurar-nos a dir” si s’hauran signat “vuit, nou, catorze o vint” acords.

Brindis al sol
El projecte de llei entrat ahir a tràmit només varia mitja frase del darrer esborrany per salvar dos apartats de la llei de cooperació internacional i lluita contra el blanqueig que inicialment es derogaven. La resta és igual. El text legislatiu no condiciona l’intercanvi de dades amb la signatura de convenis de no doble imposició, que s’hauran de negociar més tard. Incloure aquest element a la llei “seria un brindis al sol”, va dir el cap de Govern, que hi va insistir: “No serviria absolutament de res o, en tot cas, només serviria a la part andorrana.”

Pel que fa a la reforma tributària, Pere López va reconèixer que “el punt de partida és el text que havia treballat l’anterior Govern. Hi hem introduït modificacions per poder facilitar les negociacions per evitar la no doble imposició”. El ministre de Finances va deixar clar que el tipus de retenció que reflectiran els esborranys que es lliuraran als grups serà del 10% “si no hi ha canvis substancials”. López va explicar que alguns contactes oficiosos havien posat de manifest que aquest percentatge podria suposar “una dificultat addicional”. Però que, ara per ara, no s’incrementarà.

Nomen no descarta una esmena a la totalitat
El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va explicar ahir a Casa de la Vall que el text presentat pel Govern conté “greus errors tècnics”, que no va voler detallar, i va donar a entendre que el grup podria presentar una esmena a la totalitat amb text alternatiu. Segons el líder d’ApC, “amb la bona voluntat de tot­hom això només retardaria la llei com a màxim quatre dies”. Nomen va lamentar, a més, que l’executiu anunciï tres projectes de llei sobre fiscalitat “i incrementi els impostos en un moment de crisi”. Per això, el president d’ApC entén que ha d’entrar a tràmit una proposició de llei que elimini del tot la tributació indirecta, tal com ja proposava durant la campanya electoral. Aquesta serà presentada avui mateix. Nomen va assegurar que “si permetem que el PS faci això i aprovi l’intercanvi de dades tal com està, es carregarà Andorra”. Una vegada més, el president d’ApC va lamentar que les persones que treballen a Sindicatura “estiguin de vacances”, situació que, segons ell, impedeix agilitzar els tràmits. A més, va denunciar una vegada més que el Govern “ha avortat qualsevol possibilitat de diàleg amb el grup parlamentari socialdemòcrata”.

D’altra banda, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va afirmar que “a primer cop d’ull” considerava “satisfactori” el projecte de llei d’intercanvi de dades. I que entre aquest text i l’acord al qual s’ha arribat pels convenis de no doble imposició “s’acosta al que nosaltres preteníem”.

pdf3.jpg