La morositat també arriba al Govern

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 d'Agost de 2009

El BOPA va publicar ahir una nova llista de morosos. En aquest cas, es tracta d’empreses que no han fet el pagament de l’impost indirecte sobre la prestació de serveis empresarials i professionals i de l’impost indirecte sobre la producció interna de l’exercici de fa dos anys, i del pagament a compte de l’exercici passat. En un moment de dificultats a les arques públiques, aquesta xifra ascendeix a gairebé un milió i mig d’euros. Un pessic important per a uns calaixos buits, segons explica el ministre de Finances.

Un cop s’ha notificat el període voluntari per fer efectiu el pagament, les empreses que han patit l’oblit hauran d’abonar l’import amb un recàrrec de constrenyiment, segons s’especifica a l’article 60 de la Llei de bases de l’ordenament tributari. Des d’ahir, segons recull l’article 124 del Codi de l’Administració, els interessats poden interposar un recurs de reposició davant del Govern, en el termini de 13 dies hàbils, encara que la interposició no eximeix del pagament.

Pel que fa a les entitats que tenen un deute més gran, destaquen les que es dediquen a la construcció, l’hoteleria o el comerç. La morositat s’està convertint en un problema greu per a les diferents administracions.

La llista és prou significativa i massa llarga com per entendre que es poden tractar d’oblits o de dificultats econòmiques particulars. Com en el cas d’algunes parròquies, l’Administració topa amb l’escassa cultura tributària, a més dels pocs mecanismes de control per garantir el cobrament dels tributs. La quantitat pendent, però, és massa important, i a banda de buscar el pagament, s’hauran d’adequar fórmules eficaces perquè la morositat o l’impagament no sigui una constant en l’Administració.

pdf3.jpg