El Govern aplicarà aquest setembre un pla amb ajudes per als aturats

Autor: Ricard Poy
Font: Diari d'andorra
Publicat el: 2 d'Agost de 2009

El Govern tindrà llest al setembre un pla per ajudar els aturats, segons va explicar el ministre de Finances, Economia i Turisme, Pere López.

El projecte preveu poder donar suport a la gent que s’ha quedat sense feina, encara que de moment no s’han tancat encara quines seran les condicions concretes. S’està treballant de moment en quins seran els requisits per poder beneficiar-se de les ajudes, les polítiques de formació que s’hi acompanyaran i durant quin període es podrà rebre.

Pere López va destacar que “haguéssim volgut que ja estigués en marxa perquè és una necessitat per a molta gent i és un problema que tenim a sobre, però hem rebut l’herència que hem rebut i no és fàcil iniciar projectes d’aquest tipus en tan poc temps”. L’executiu intentarà que el pla no necessiti una llei, sinó que el mateix Govern pugui impulsar-lo sense necessitat del suport parlamentari. Aquesta via permetria que s’apliqués de forma més ràpida. Segons el titular de Finances, “a la gent que pateix aquest problema li pot servir de poc el fet que diguem que ja voldria que el pla estigués en marxa, però farem tot el possible”, perquè al setembre ja hi pugui haver beneficiaris.

En aquests moments el projecte es troba en la fase de trobar els recursos necessaris dins de l’administració pública per posar-lo en funcionament. La situació de les arques públiques és molt complicada i no hi ha cap partida prevista que prevegi una despesa econòmica d’aquestes característiques. Un altre dels elements amb els quals es treballa actualment és disposar de les dades concretes respecte a quants aturats hi ha i quin n’és el perfil. Aquestes dades són fonamentals per poder establir un tipus d’ajuts que s’adaptin a les necessitats de les persones que s’han de beneficiar.

Andorra pel Canvi va presentar una proposició de llei per donar suport a les persones a l’atur. Quant a aquesta iniciativa, López va incidir que “en tots els països és el Govern qui engega iniciatives d’aquest tipus, perquè és qui ha de trobar i proporcionar els recursos perquè es puguin tirar endavant”. En el projecte d’Andorra pel Canvi, López veu “bones intencions que tots compartim”, però “potser es va fer massa precipitadament i no disposa de les eines necessàries perquè pugui ser efectiu”. El text d’ApC haurà de ser discutit al Consell per si es pren en consideració, tot i que si el pla del Govern ja està en marxa o a punt de començar serà molt difícil que la iniciativa prosperi.

Pere López va remarcar que el pla de xoc contra l’atur no elimina la voluntat dels socialdemòcrates de poder presentar més endavant un projecte permanent per ajudar els que es queden sense feina. De moment, s’entraria aquest pla inicial “perquè la necessitat és urgent” i es treballarà per fixar el sistema definitiu d’ajuts als aturats.

El gabinet presentarà a la tardor un conjunt de mesures per a la reactivació

El gabinet que encapçala Jaume Bartumeu està preparant també un pla per a la reactivació econòmica “que presentarem a la tardor”, segons va informar Pere López. La iniciativa “és més urgent que mai” vista la situació econòmica i tindrà com a base el conjunt de mesures per a revifar l’economia que el Partit Socialdemòcrata va presentar l’any passat quan estava a l’oposició i que va ser rebutjat. El projecte té dos eixos principals. El primer es tracta de mesures concretes per ajudar que l’economia es reactivi. Al mateix temps, però, l’objectiu és aconseguir crear noves activitats que ajudin a diversificar l’economia. Segons Pere López, les idees que el PS va aportar per reflotar l’economia “són encara més vigents que l’any passat ja que la situació ha empitjorat força”. El ministre considera que el Govern ha d’actuar per intentar ajudar al màxim possible a sortir de la situació de crisi. Actualment, està en vigor el pla de mesures anticrisi aprovat durant el mandat del Govern liberal d’Albert Pintat.

pdf3.jpg