Entra en vigor el reglament per registrar les organitzacions sindicals

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 de Juliol de 2009

El reglament pel qual es crea el Registre d’Organitzacions Sindicals i se’n regula la seva organització i funcionament, amb la finalitat de “fer efectiu el dret a la llibertat sindical” –segons el text ahir publicat al BOPA– entra en vigor avui en el que suposa un fet sense precedents al Principat.

D’aquesta manera, complint amb la disposició addicional de la llei de llibertat sindical que obligava a aquesta creació en un termini de tres mesos, es permet que els sindicats tinguin un registre específic i diferenciat de la resta d’associacions.

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) va manifestar ahir la seva satisfacció, independentment de la inconformitat manifestada des de la mateixa aprovació de les lleis sociolaborals a final de la legislatura liberal per poder registrar el sindicat d’acord a la seva fesomia, “i no en la categoria d’associació folklòrica”, tal com fins ara hi havia la possibilitat. Ubach va confirmar que, atesa la situació de registre legal a partir d’avui, la Unió Sindical no dubtarà en formalitzar amb la màxima celeritat la seva inscripció.

El Reglament del registre pren com a criteris directors de la seva regulació “la simplicitat, la flexibilitat i l’economia, i també la màxima concreció de les actuacions administratives que s’han de realitzar” i es materialitza a través d’un llibre principal on s’han d’anar practicant les inscripcions que corresponguin, així com un registre “diari” on es faran constar les entrades i sortides dels i un “inventari” on es concretin els dipòsits efectuats.

A més, els llibres del registre també s’han de passat format electrònic, de manera que cal portar-los “en suport informàtic en el moment de fer els tràmits. Entre les funcions d’aquest registre de sindicats hi ha la publicació d’aquells que ho sol.licitin, l’expedició de certificats sobre els assentaments, legalitzar els llibres de les organitzacions sindicals i elaborar estadístiques, entre d’altres.

pdf3.jpg