Andorra serà al consorci de la CTP

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 29 de Juliol de 2009

Andorra es convertirà ben aviat en un membre actiu més del consorci format en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP).

Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, aprofitant la visita del president del consell general de l’Arieja, Agustin Bonrepaux. El líder de l’executiu va avançar que entre avui i la setmana vinent se signarà l’acord d’adhesió, que ha estat proposat per França i Espanya.

Aquest conveni farà que el Principat passi a tenir un paper més participatiu en les decisions de la CTP, tal com està recollit al tractat de Baiona. Fins ara, Andorra ja n’era membre, però només de manera testimonial. De fet, ja es rebien tot sovint subvencions econòmiques en el marc d’aquest organisme, principalment destinades al desenvolupament, la recerca i la cooperació entre regions veïnes del Pirineu. En canvi, segons el cap de Govern, “ara les decisions es prendran entre els tres estats que en formen part”.

De fet, l’esmentat acord no només hauria de suposar aspirar a obtenir més fons, sinó també poder decidir més en què es gastaran. Les vies que fan frontera entre els tres països són l’exemple més immediat que va posar el cap de Govern. Així, va afirmar que “l’eix Barcelona-Andorra- Tolosa hauria de tenir una via ràpida i adequada”, i Bonrepaux, a qui Bartumeu va qualificar de “vell amic”, hi va estar completament d’acord. De fet, el mandatari francès va afegir-hi que “és una reforma que s’hauria d’haver fet fa temps” i que “consta ni més ni menys que de 54 quilòmetres”.

La reunió amb Bonrepaux va ser fructífera, segons el líder socialdemòcrata, ja que “totes les parts hem demostrat la voluntat de promoure la connexió de les nostres regions”.

UN ACORD QUE VE DE LLUNY

De fet, es tracta d’un conveni que l’exministra d’Afers Exteriors Meritxell Mateu va perseguir durant força temps. Fins i tot, l’antic equip de Govern liderat per Albert Pintat va arribar a comprometre’s a tancar el tema el mes de setembre passat. Malgrat tot, el mandat liberal es va acabar sense un compromís ferm.

Amb tot, hi ha hagut diverses peticions del consorci per millorar les vies de transport, com per exemple la connexió ferroviària entre l’Ospitalet i la Cerdanya, passant pel Principat. Aquest va ser un dels aspectes al qual Bonrepaux es va referir, a la compareixença que va fer ahir acompanyat de Bartumeu. “La bona relació que tenim amb Andorra ens porta a plantejar-nos temes com ara la millora de les comunicacions per carretera amb l’Ospitalet, que s’haurien de modernitzar”, va declarar.

Els fons que s’atorguen a la CTP procedeixen íntegrament de la Unió Europea. L’organisme es va crear amb la finalitat d’establir una col·laboració fronterera per al desenvolupament de les regions de muntanya, i en formen part, a més d’Andorra, Catalunya, el País Basc, Aragó, el Llenguadoc- Rosselló, el Migdia-Pirineus i l’Aquitània.

pdf3.jpg