Petició per limitar el nombre de farmàcies

Autor: A.G.
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 21 de Juliol de 2009

El Col·legi de Farmacèutics ha demanat al cap de Govern, Jaume Bartumeu, que des de l’executiu es posin limitacions a l’hora d’obrir un establiment. La petició la va fer el president del col·lectiu, Gabriel Guerrero, en la primera reunió que va mantenir amb Bartumeu. Segons Guerrero, actualment és “molt fàcil” obrir una farmàcia i aposta per crear normes i fixar més requisits per posar-les en marxa.

En aquests moments només cal tenir la nacionalitat andorrana i ser farmacèutic per implantar un negoci d’aquestes característiques. Guerrero va explicar que a Catalunya, per exemple, hi ha tota una normativa en què es té en compte la densitat d’habitants d’una població i les distàncies que hi d’haver entre una farmàcia i una altra. El president del col·legi no va especificar els criteris que s’han de seguir al país, ja que, segons explica, aquesta és una qüestió que s’ha d’acordar amb els membres del sector i amb les institucions. Encara fa falta més trobades per concretar tots aquests aspectes. Però va avisar que “tots els països tenen aquest tema regulat” i aquí s’ha de seguir el mateix camí i “s’ha de trobar una fórmula, encara que no sigui amb els criteris dels altres estats”.

El president del col·legi troba necessària una actuació com la que proposa perquè “en els últims anys ha crescut molt el nombre exponencial de farmàcies al Principat” i això afecta el sector. Guerrero ja havia manifestat al maig al Diari que la quantitat de negocis del ram “potser és excessiu”, cosa que feia que “estiguin patint molt” i que alguna fins i tot estigués a la corda fluixa. La conseqüència és el tancament d’alguns establiments i d’altres que estan en venda.

Bartumeu, disposat a dialogar
De fet, la crisi va ser un dels temes que més minuts va ocupar la conversa amb el cap de Govern. Segons el president del col·legi, Jaume Bartumeu es va mostrar sensible envers aquesta problemàtica que pateix el sector i va anunciar que treballarien per solucionar-ho. Guerrero va dir que Bartumeu va estar receptiu envers totes les explicacions que va donar a la reunió.

A la trobada, el Col·legi de Farmacèutics va exposar altres inquietuds del sector, com ara les exportacions. Guerrero va anuncia a Bartumeu que no hi ha cap problema quan es reben medicaments de l’estranger, però sí a l’hora de desfer-se’n. “Els que ens dediquem a aquest negoci ens trobem que no podem tornar els fàrmacs un cop caduquen a les empreses proveïdores. És un dels altres problemes greus”, va comentar. Aquesta és una reivindicació històrica del col·lectiu i ja havien manifestat el malestar per aquest tema a l’anterior executiu. Per finalitzar, Gabriel Guerrero va fer diverses preguntes sobre fiscalitat i com ho hauran de fer per pagar l’IVA.

El president del Col·legi de Farmacèutics va explicar que va sortir “content” de la reunió que va mantenir ahir amb el cap de Govern. “L’hem trobat interessat en tots els temes que li comentàvem”, va puntualitzar. A més, també va destacar “la voluntat de diàleg” mostrada.
Guerrero va reconèixer que l’executiu no va anunciar accions concretes per satisfer les demandes dels farmacèutics, però “deixarem un temps perquè el Govern estudiï els temes que hem posat sobre la taula i s’hi manifestin”. També va comentar que l’executiu ja coneixia els problemes del sector, però que aquesta primera presa de contacte havia servit “perquè el Govern vegi la dimensió de tots els temes que vam exposar”.

Guerrero va dir que s’ha acordat mantenir una segona reunió entre el setembre i l’octubre. Llavors el col·lectiu es trobarà amb la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, per continuar tractant to­tes les qüestions.

Nou estudi sobre finances públiques a l’octubre
Els responsables del Cercle d’Economia també es van entrevistar ahir amb el cap de Govern. La presidenta de la institució, Maria Josep Puigsubirà, va explicar que el motiu de la reunió havia estat bàsicament per parlar de l’economia de les administracions. Puigsubirà va lliurar a Jaume Bartumeu la còpia d’un informe sobre les activitats financeres de les diferents institucions públiques, com el mateix Govern i els comuns. L’estudi conté dades que van de l’any 2000 fins al 31 de desembre de 2007. La presidenta del Cercle d’Economia va anunciar a Bartumeu que a l’octubre presentaran l’actualització de l’informe, que recollirà les xifres fins al desembre de l’any passat.

Segons Maria Josep Puigsubirà, el cap de Govern es va mostrar interessat per les dades que ahir li va presentar i especialment per les relatives a l’execució pressupostària de l’executiu. La presidenta del Cercle considera que les dades de l’informe “són útils per a l’administració, perquè les xifres reflecteixen la globalitat de les actuacions financeres de les administracions i donen una idea d’on han anat a parar les despeses, quins han estat els ingressos més significatius i quant costa l’activitat pública en general. També hi queda recollida una informació tan important com l’evolució de l’endeutament de l’administració”. De fet, l’estudi que ahir van fer arribar a Bartumeu ja va ser presentat l’any passat. Des del Cercle d’Economia es va afirmar que s’organitzarà un nou col·loqui per presentar les dades del 2008.

Tot i que les xifres de l’informe van ser el tema més destacat que va tractar Puigsubirà amb Bartumeu, també van abordar les activitats que porta a terme el Cercle amb l’objectiu de debatre les grans qüestions econò­miques d’interès per al país.

pdf3.jpg