La banca dóna suport al full de ruta del Govern per als acords fiscals

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Juliol de 2009

L’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) augmenta les pressions sobre un Govern que ja tenia en ment accelerar les reformes i escurçar el calendari i que compta amb el suport de la banca per tirar endavant el seu full de ruta.

Aquest seria l’esquema bàsic en què es troba la delicada qüestió de la reforma del secret bancari per permetre l’intercanvi d’informacions fiscals en l’àmbit administratiu.

Segons ha pogut saber aquest rotatiu, l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) va mostrar ahir el seu suport a la política del Govern en aquest àmbit. Va ser durant la reunió de la taula de diàleg pel pacte pel treball i el desenvolupament econòmic que presidien el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre d’Economia i Finances, Pere López, i a la qual van assistir bona part dels agents econòmics i socials del país. Segons diversos assistents a la reunió, que se celebrava a porta tancada, l’ABA va expressar el seu ple suport al full de ruta de l’Executiu de Bartumeu que preveu reformar el secret bancari durant l’estiu i procedir a la signatura dels primers acords d’intercanvi de dades fiscals abans de la cimera que el G-20 celebrarà a Pittsburg el 24 de setembre.

El full de ruta del Gabinet socialdemòcrata no s’acaba aquí, sinó que, segons va explicar Bartumeu ahir a la tarda, més enllà del setembre preveu continuar amb la conclusió de més acords d’intercanvi de dades que permetin arribar a final d’any, si no amb els 12 convenis necessaris, sí “molt a prop”. El cap de Govern no es va voler comprometre ahir a tenir signats els 12 acords que calen per sortir de la llista grisa de l’OCDE abans de final d’any, tot i que va assegurar que tant ell com els ministres d’Exteriors i de Finances treballen amb la idea que és possible arribar al 2010 amb els deures pràcticament fets.

Quant als “ferms consells” de l’OCDE, que dimecres va aconsellar a Bartumeu i al titular d’Exteriors, Xavier Espot, que Andorra arribi a la cimera del G-20 del 24 de setembre amb tres acords signats amb França, Espanya i Portugal, Bartumeu només ho veu factible a mitges. “Amb França sí i amb Espanya ho intentarem, però si no hi arribem a temps sí que tindrem la preparació de l’acord prou avançada i tant el president de la República Francesa com l’OCDE i altres assistents a la cimera ho sabran”, va explicar el cap de Govern.

AMB LA VISTA AL COMPTADOR

Segons Bartumeu, el problema no rau en arribar al setembre amb tres, quatre o cinc acords signats, sinó en haverse començat a moure abans que el G-20 es torni a reunir. “Mentre el marcador d’Andorra estigui a zero, tenim un problema”, va declarar el cap. Amb tot, Bartumeu, va destacar el clima d'”amistat i col.laboració” amb què es va desenvolupar la reunió amb el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría.

pdf3.jpg