Les conclusions de la taula pel pacte econòmic han d’estar llestes al març

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Juliol de 2009

La taula entre el Govern i els agents econòmics i socials per definir el pacte pel treball i el desenvolupament econòmic, el que popularment es coneix com a constitució econòmica, tindrà enllestides les seves conclusions el març de l’any vinent. Tant el cap de Govern, Jaume Bartumeu, com el ministre d’Economia i Finances, Pere López, esperen que aquests vuit mesos siguin suficients per a què la taula de diàleg tingui enllestides unes conclusions que el Govern es compromet a tenir en compte per bé que no seran vinculants.

A la reunió d’ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, la taula va acordar dividir-se en grups de treball per elaborar propostes respecte del marc fiscal, la qualificació i formació dels treballadors, la dinamització de l’activitat econòmica i altres assumptes d’interès nacional i no sectorial. Les reunions dels grups de treball començaran aquest mateix estiu i la taula en ple es tornarà a trobar al setembre. El Govern espera que al desembre ja hi hagi algunes primeres conclusions en espera de les definitives del març.

“El que proposem és el moviment; hem de tenir la valentia de canviar”, va dir Bartumeu en el seu parlament inaugural als assistents a la reunió d’ahir. El cap de Govern va exhortar els presents a deixar de banda la “tirania de la immediatesa” i a pensar en el llarg termini. “Hem patit d’una economia que privilegia en excés la lògica financera, el benefici davant de la inversió, la reducció de despeses davant de la cohesió de l’empresa” va afirmar.

Bartumeu va parlar ahir d’un nou model econòmic sostenible en un triple sentit: econòmicament, socialment i mediambientalment. Per arribar-hi va incitar la societat civil a començar a treballar en convenis col.lectius i en aprofundir en el diàleg social per evitar que la crisi econòmica es tradueixi en exclusions. En un marc més general, el cap de Govern va insistir en el full de ruta de l’Executiu per rellançar el teixit productiu: un marc fiscal equilibrat i un acostament a Europa que culmini amb un acord d’associació.

CRÍTIQUES

D’ApC Bartumeu va explicar que a la reunió d’ahir no hi eren presents els grups parlamentaris perquè es tractava de dos canals diferents: l’un era el compromís electoral i d’investidura dels socialdemòcrates de reunir el Govern amb els agents econòmics i l’altre les converses que es mantenen i es mantindran amb les forces polítiques per consensuar els projectes de llei. Amb tot, això no va evitar que el president del grup ApC, Eusebi Nomen, critiqués l’absència dels grups a la reunió dient que aquest era un exemple més de la manca de voluntat de concertació de l’Executiu socialdemòcrata.

pdf3.jpg