El Govern veu factible signar els 12 acords que vol l’OCDE aquest any

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 17 de Juliol de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar ahir que és “possible” acabar el 2009 amb una xifra “molt propera” als 12 convenis de doble imposició que exigeix l’OCDE als països que vulguin abandonar l’anomenada llista grisa de paradisos fiscals, des de la darrera reunió del G-20.

Així ho va manifestar ahir el cap de Govern en una compareixença, en la qual va valorar la visita que va fer dimecres a la seu de l’organisme.

Bartumeu va precisar que seria “una temeritat donar per fet que els tindrem tots”, però que la feina de l’equip de Govern està orientada en aquest sentit. Aquesta va ser la conclusió del líder socialdemòcrata després d’una trobada que va mantenir amb el ministre d’Economia i Finances, Pere López, i el d’Exteriors, Xavier Espot. A més, el líder de l’executiu va donar per fet que abans de la propera cimera del G-20, que ha de tenir lloc a Pittsburgh (Estats Units) el 24 de setembre, ja “estarà enllestit el primer dels acords d’intercanvi amb França. Amb Espanya ho intentarem”, va afegir-hi Bartumeu, “i amb Portugal no sé si hi serem a temps”, tot i que la intenció és tenir aquests tres.

A més, va posar en relleu que el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, “va insistir molt en el fet que els convenis fossin de qualitat, i li vam comentar que aquesta era la intenció”, tan bon punt el Consell General ho autoritzi. De fet, va assenyalar que comentaria la decisió amb la resta de grups parlamentaris.

VALORACIÓ POSITIVA

Bartumeu també va comentar que la trobada li havia produït bones sensacions, ja que “l’amabilitat i la cordialitat amb què ens vam trobar ens fa pensar que resoldrem el tema”. Tot i així, el cap de Govern va insistir que “el marcador s’ha de moure”.

Qui no va fer una valoració gens bona de la trobada a París va ser el president del grup Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, que va assegurar que s’havia assabentat de la notícia a través de la premsa. “Si després de la cimera de Pittsburgh ens tornen a canviar les normes, el que haurem fet fins ara no servirà per a res”, va afirmar. A més, Nomen va explicar que començar per França i Espanya és un error, “ja que són els països que més ens comprometen”, i que hauria estat més lògic començar per estats nòrdics.

Igualment, va reiterar que el PS “no està treballant amb concertació i consens”, i que si seguia amb aquesta dinàmica no podria comptar amb els vots d’ApC, “ni tan sols per les despeses que això comporti”, en una clara al·lusió als pressupostos.

D’altra banda, el líder de la plataforma considera que els dotze acords d’intercanvi de dades “es poden fer perfectament abans del 24 de setembre”, i de fet, els tres consellers del grup (presents a la roda de premsa) es van oferir com a voluntaris per ser nomenats ambaixadors extraordinaris i tornar amb tots els convenis a la maleta. “Accepto el desafiament”, va sentenciar Nomen.

Primera sessió d’una taula de treball “no vinculant”

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va declarar que la primera taula de diàleg per al treball amb la majoria d’agents socials i econòmics del país havia estat “més que positiva”. Va ser una primera presa de contacte en la qual 25 entitats van expressar les inquietuds del moment econòmic actual. Les reunions, que continuaran el mes de setembre, s’estructuraran en tres grans comissions: una per a la fiscalitat, una per a la formació del personal i una tercera dedicada a la diversificació del teixit empresarial. Les primeres conclusions d’aquesta assemblea hauran de fer-se públiques cap al desembre d’enguany, i les conclusions definitives haurien d’estar preparades el març del 2010. El cap de Govern va anunciar ahir que la intenció era “escoltar tothom, cosa que de fet fa anys que fem”. Sobre les decisions que s’hi prenguin, va assegurar que “la paraula vinculant no s’escau”. ApC va lamentar haver- ne “quedat exclosa”.

pdf3.jpg