El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir, en la compareixença posterior al Consell de Ministres celebrat durant el matí, el nomenament de l’excap de l’Executiu, Òscar Ribas, com a ambaixador extraordinari per a les relacions amb Europa.
A la sessió d’investidura, Bartumeu ja havia raonat el perquè de la representació, que queda finalment plasmada en un càrrec que Ribas assumeix per “explorar les vies d’acostament” a l’òrbita europea, sense limitar-se únicament a l’àmbit de la UE.
La missió del lauredià serà, a més, “presidir l’equip d’experts, assessors i tècnics que tindrà el Govern per avançar en les relacions” esmentades. Bartumeu va mostrar-se, però, conscient que “en quatre anys podem deixar encarrilada la situació, però difícilment podrem sortir” completament de les dificultats actuals d’encaix del Principat. L’encàrrec de Ribas no li requerirà “la dedicació d’horari d’un ministre”, però sí “moltes hores de feina, segur”, en paraules de Bartumeu.
Serà a principi de setembre quan es produeixi la primera reunió d’un equip assessor, moment en el qual es marcarà un calendari de feina “de llarg recorregut”, ja que l’apropament a Europa haurà de ser, segons Bartumeu, “un treball pacient i constant”. Ribas passarà així a coordinar, amb un paper “més polític que jurídic”, segons el cap de Govern, un grup de “solvència i tradició política” similar al que en campanya electoral proposava CR, un projecte davant el qual Bartumeu es va mostrar inicialment “escèptic”.
RIBAS, IL.LUSIONAT I REALISTA
En declaracions a aquest rotatiu, Ribas va manifestar la “il.lusió” amb què afronta aquesta responsabilitat, reconeixent que “fa molts anys que penso en el tema” –l’acostament a Europa– i que només amb un nou encaix “es podrà tirar endavant el projecte de país, ja que sense la UE serà difícil mantenir l’estat del benestar”. A partir d’ara, el lauredià es posa “al servei de les polítiques que decideixi el Govern”, amb el qual s’haurà de reunir en breu, tal com va indicar, i iniciar un treball comparable en certa manera al de la Unió Duanera, “que ja va durar prop de vuit anys per un tractat molt més fàcil del que serà aquest”.
La tasca de llarg recorregut que ara comença necessitaria per a la seva concreció, segons Ribas, “quatre anys, si fóssim optimistes, fet que suposaria una gran notícia”, tot i que, “sent objectius, vuit anys seria el període normal” per aconseguir aquesta fita, sempre i quan les negociacions s’iniciïn el més aviat possible. El nou ambaixador extraordinari per a les relacions amb Europa va indicar l’acord d’associació o integració “ad hoc” –amb condicions especials diferents a la resta de membres– amb la UE i va remarcar com en l’equip assessor haurà d’haver-hi economistes, juristes i especialistes en dret comunitari.
ACORD AMB FRANÇA ABANS DEL 24-S
Bartumeu va afirmar, d’altra banda, que el Principat farà “tot el que faci falta” per firmar un conveni d’intercanvi d’informació amb França abans de la reunió del G-20 del 24 de setembre, a Pittsburgh, emparant-se en el fet que el propi president francès, Nicolas Sarkozy, ja ha anunciat en repetides ocasions que no es vol presentar a aquesta cimera sense un acord amb Andorra.
Sobre aquest tema, precisament, va parlar al matí amb el president del grup parlamentari Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, en una trobada en què es va reflectir “una divergència que no amaguem”, segons Bartumeu, ja que mentre el PS vol “atendre a l’obligació de París i aixecar parcialment el secret bancari”, ApC “condiciona l’intercanvi d’informació als CDI’s”, en la línia de les durant les últimes setmanes. “El calendari és el que és”, va recordar el socialdemòcrata, que va manifestar que no serà fins a final de setembre, amb els deures fets, quan es comencin a negociar els convenis per evitar la doble imposició.