El futur i el ciment del bon veïnatge

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Juliol de 2009

És una gran obvietat que en un país tan petit com Andorra les relacions de bon veïnatge són cabdals si es vol gaudir de l’horitzó sense que aparegui la boira. I ho recordem perquè, tot i que és evident, en els darrers anys hem patit més d’un ensurt probablement com a resultat que hem donat per fetes coses que s’han de demostrar dia a dia.

Igualment, pensem que aquest recordatori s’ha de tenir molt present en un moment on el país ha s’assolir un conjunt de fites a escala internacional en matèria de transparència i cooperació fiscal. I és que qui millor que els nostres veïns del nord i del sud per donar-nos un petit cop de mà en aquests moments difícils. Per això, però, cal que continuem cultivant els contactes bilaterals amb Espanya i França amb el que podríem traduir com un exercici perquè també tant els uns com els altres entenguin les nostres peculiaritats i singularitats. I és en aquest escenari on ens alegrem que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, precisament hagi mantingut un contacte amb els ambaixadors Gilles Chouraqui i Eugeni Bregolat per posar-los al dia dels treballs que s’estan duent a terme per endegar les reformes que permetin l’intercanvi de dades fiscals en l’àmbit administratiu. És molt positiu que d’un costat i de altre no només saben que s’estan fent els esforços per complir els compromisos rubricats, sinó que inclús la tasca va encaminada a avançar el calendari previst. A la vegada, és molt rellevant la comunió que sembla que s’apunta entre els diferents grup parlamentaris amb representació al Consell General davant d’aquesta qüestió. Confiem que aquest interès comú no s’espatlli perquè el mínim que exigeix la ciutadania és que els polítics del seu país defensin Andorra fora de les fronteres des de la unitat. Tot el que es vehiculi en una direcció oposada resultaria un desastre per a tots plegats.
També és d’agrair que el pròxim 30 de juliol Bartumeu ofereixi explicacions de tot el que s’està fent a l’arc parlamentari i, en conseqüència, a tota la població. Curiosament, i al marge del procés d’elecció del nou cap de Govern, l’actual legislatura comença com va acabar: amb el líder de l’Executiu compareixent a la Casa de la Vall per exposar les gestions que s’estan desplegant per complir els citats compromisos internacionals. Aquesta és una prova que tothom és conscient de quina és la prioritat del país avui i desitgem que així continuï en l’esdevenir. Sigui com sigui, l’evolució dels fets es pot qualificar d’esperançadora, ja que sembla que ara ja trepitgem sobre el ciment i no sobre les pedres. I utilitzar com a base per construir un futur la consolidació del bon veïnatge és un bon començament i una antesala que promet.

pdf3.jpg