L’IPC anual segueix en negatiu tot i l’augment de preus al maig del 0,38%

Autor: sergi moral
Font: bon dia
Publicat el: 26 de Juny de 2009

Els preus van pujar en el darrer mes de maig un 0,38 per cent; així ho va mostrar aquest dijous el ministeri de Finances, on de la mà del nou ministre Pere López i del director del departament d’Estudis Estadístics, Joan Solé, es van presentar els indicadors econòmics corresponents al passat mes de maig.

Poques variacions es poden constatar respecte als números del mes immediatament anterior i és que la crisi econòmica i l’alt índex de preus al consum al qual s’han d’enfrontar als números en la variació interanual no permeten que els preus remuntin estadísticament. Ho posa de manifest la xifra de la variació entre exercicis, on es pot constatar que els preus de maig de 2009 son un 1,59 per cent més baixos que els de maig de 2008.
No obstant això, el ministeri ha pogut comprovar com els números d’aquest 2009 encara resulten negatius i acumulen una variació de 0,74 punts en negatiu. I és que, tot i que és el segon mes consecutiu en què els preus pugen, l’inici d’any en negatiu, amb unes variacions mensuals del -1.07% al gener i del -0.58% al febrer, fa que els preus encara vagin a remolc.
Centrant-nos en el mes de maig, cal comentar que en aquest mes hi va haver una contenció de preus en els grups d’alimentació i habitatge, que va venir acompanyada d’un lleuger increment dels preus en el sector del transport. Les rebaixes del grup vestit fan modificar en bona mesura la variació mensual, ja que representa el 81 per cent d’aquest indicador. Evidentment, els carburants continuen impulsant els preus a la baixa, tot i que en el darrer mes aquests preus han començat a remuntar.
Quant a les variacions interanuals, cal dir que Solé va destacar que “per primer cop des que es calcula l’IPC, el grup d’alimentació assoleix xifres negatives”, concretament un 0,10 per cent. La causa es localitza, principalment, en la disminució dels preus dels productes frescos a raó d’un 0,98 per cent.
Entrant en termes de valoracions polítiques, Pere López, va indicar que de moment els preus no tenen una “variació significativa” respecte dels darrers mesos. Tot i això, es va mostrar preocupat per la possible pèrdua de competitivitat respecte als països veïns per un possible distanciament, ja sigui a la baixa o a l’alta, de l’IPC.
El ministre socialdemòcrata va indicar que a partir del mes d’agost aquest índex començarà a remuntar i que de ben segur que l’any no acabarà amb números negatius, fet que resultaria “molt negatiu” per al país. A banda d’això, López va manifestar que al mes d’agost hi ha previst fer una taula econòmica amb els principals agents del país, per tal de reconduir la situació econòmica en la mesura del possible a tots els nivells.
Més enllà de la matèria macroeconòmica i centrant-nos en les importacions, cal indicar que continuen a la baixa, en la mateixa línia que el darrer mes d’abril, tot i que s’ha aconseguit que s’estabilitzin i no continuïn baixant. Es van enregistrar un total de 74.373.528 euros d’entrada, xifra que suposa uns ingressos de 8.630.060 euros i que en percentatge suposa un 18 per cent menys que al mateix període de 2008, període comprès entre gener i maig.

Continua disminuint la massa salarial d’Andorra
El tercer i darrer aspecte analitzat pel ministre va ser l’evolució de la massa salarial en el darrer mes de març, en el qual es va constatar un nou descens dels assalariats a raó de l’1,1 per cent respecte al mes de febrer. Els motius d’aquesta caiguda es deuen, tal com va explicar Joan Solé, a una reducció del nombre d’assalariats, a raó del 4,4 per cent, i a una pujada del salari mitjà que no s’equiparà al descens d’assalariats, del 3,4 per cent. Val a dir que el nombre d’assalariats ha passat de 43.165 a 41.346, mentre que el salari mitjà ha crescut fins als 1.936 euros, la qual cosa constata una destrucció més gran dels llocs de treball de categoria baixa.
Solé va comentar que, pel que fa a salaris, els sectors de la construcció i del comerç han patit una “notable” millora salarial i, tot i que el primer es recupera quant a contractacions, el sector del comerç continua amb un inacabable descens de contractacions.

pdf3.jpg