Finançament estranger per al deute públic

Autor: redacció
Font: diari d'andorra
Publicat el: 22 de Juny de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va declarar que el deute públic actual s’haurà de finançar “a través de les entitats bancàries del país”, però que també caldrà “buscar finançament internacional”. Bartumeu va destacar en una entrevista d’agència que això es faria “a través d’un organisme públic europeu”.

El líder de l’executiu va explicar que durant aquesta setmana té prevista una reunió amb els bancs del país sobre aquesta qüestió, en la qual també prendrà part el ministre de Finances, Pere López. Bartumeu també va donar a entendre que ja tenia pensada l’entitat internacional a la qual caldrà acudir per demanar ajuda, tot i que va preferir no revelar-la encara. El consell de ministres ja va aprovar la setmana passada “una revisió a fons” per conèixer la situació exacta de les finances de l’estat, però el cap de Govern va posar en relleu que, sigui quina sigui la xifra, la intervenció estrangera serà necessària.

L’AJUDA D’ESPANYA I FRANÇA

El líder socialdemòcrata va destacar que caldrà millorar “les ja bones relacions amb Espanya i França”, ja que considera els estats veïns una peça clau. En primer lloc, serà necessari no ser “competidors deslleials”, i en segon lloc, els demanarà que ajudin el Principat a trobar el finançament, ja que per posar en marxa l’operació “ha d’estar garantit el suport internacional”. La decisió, segons Jaume Bartumeu, està estretament lligada a les emissions de deute públic que ja va començar a planejar l’anterior executiu liberal. “Si decidim fer-la, hem de tenir clar que algú ens la comprarà”, va afirmar el líder del PS, que va afegir que “si l’haguéssim d’autocomprar seria un error”.

El cap de Govern també va anunciar una propera reunió amb els representants del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, per iniciar la redacció del primer esborrany que modifiqui el secret bancari, seguint el que es deia a la declaració de París. Bartumeu va precisar que l’aixecament serà “parcial”, i que es portarà a terme quan s’apliquin els criteris establerts en els acords d’intercanvi d’informació que es preveu signar en un primer moment amb França i Espanya. Serà “a la demanda” i “en casos concrets”

pdf3.jpg