L’ABA i el Govern pacten suspendre els processos judicials durant dos mesos

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 22 de Juny de 2009

L’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) i el Govern han pactat, de mutu acord, la suspensió de tots els procediments judicials oberts pel cos especial que poden afectar el desenvolupament de l’actual executiu. Així, la major part dels recursos presentats pel sindicat queden aturats, durant un període de dos mesos, per facilitar les negociacions entre les dues parts. Les converses començaran aquesta setmana, quan hi haurà la primera presa de contacte oficial entre els responsables de l’ABA i el ministre d’Interior, Víctor Naudi.

Els representants del cos especial van enviar una carta a l’executiu a principis de la setmana passada per demanar hora amb el ministre i mostrar la bona predisposició al diàleg. Amb aquest objectiu, el sindicat proposava una fórmula pactada per aturar temporalment els recursos que hi ha pendents, sense modificar les posicions de les parts en el cas que no s’arribi a un consens. De la seva banda, el ministre d’Interior va acceptar la proposta i va concretar la data per a la primera reunió amb l’ABA.

En total són tretze els recursos presentats per l’associació des de l’inici del mandat d’Antoni Riberaygua com a ministre de Justícia i Interior, ara fa uns dos anys. El principal recurs que queda en suspens és el presentat contra l’aprovació del decret de l’Horitzó 2010, mentre que la resta es desprenen d’aquest primer. Segons va explicar el vicepresident de l’ABA, Joan Torra, “a partir del decret, cada nota que va fer el director del departament s’ha recorregut”, en considerar que eren conseqüència de la pròpia normativa. Els canvis d’àrees i d’horaris o les afectacions als parcs són alguns dels procediments més destacats que es van portar a Batllia, i que ara queden també aturats.

QUERELLA A RIBERAYGUA
D’entre totes les accions que el sindicat va portar a la Batllia, els únics procediments judicials que segueixen endavant són els relacionats exclusivament amb l’anterior Govern: la denúncia per l’escorcoll que va tenir lloc a la caserna de Canillo i la querella contra Riberaygua i contra el director adjunt, Sergi Flucha.

REUNIÓ AMB VÍCTOR NAUDI
El sindicat espera que la primera reunió amb el nou ministre serveixi per “veure quina línia es vol seguir” i per confirmar el compromís de l’actual Govern “d’avançar cap a la llei de bombers”. Sobre aquesta qüestió, el president de l’ABA, Israel Amigó, va mostrar ahir la voluntat que es derogui el decret de l’Horitzó 2010 que regula el departament, o bé que s’aprovi un altre text consensuat amb el col·lectiu.
Pel que fa a la resta de recursos que s’han suspès, el sindicat va destacar la seva oposició amb relació al procés d’afectacions als parcs. En aquest sentit, Amigó va sostenir que “les afectacions s’han de fer per concurs, així que volem que cadascú pugui recuperar el lloc de treball que li pertoca per dret”. Així mateix, el president del sindicat va recordar que “actualment hi ha gent que està treballant al Pas”, lluny del lloc assolit per concurs.
La junta de l’associació proposarà també durant les properes reunions amb el ministre d’Interior la recuperació del servei sanitari primari. “Entenem que ha de ser el Govern qui prengui la decisió, però ens tornarem a oferir per recuperar el servei primari”, va apuntar el president de l’ABA, que va afegir que “la iniciativa ajudaria a estalviar diners i creiem que en sortiríem beneficiats tots”.
Des de la junta del sindicat es va apuntar la “bona voluntat per negociar” i es va assegurar que “li ho posarem molt fàcil”, a Víctor Naudi. “Tenim la confiança que en breu s’arreglarà tot”, va concloure el president de l’associació, que espera que els recursos que s’han suspès es puguin acabar retirant després de les properes reunions.

EL NOU DIRECTOR
Amigó va aprofitar per pronunciar-se sobre el paper del nou ministre i del futur director. “Esperem que el ministre netegi la feina dels bombers, perquè el Govern anterior ha aconseguit tirar per terra l’ofici”, va apuntar el president del sindicat. Pel que fa a la direcció, Amigó va manifestar que “esperem que el director sigui una persona que entengui l’ofici i que ens valori la feina”.

pdf3.jpg