Bartumeu desmunta l’estructura diplomàtica dels governs liberals

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Juny de 2009

Tal com ja va anunciar poc després de ser investit cap de Govern, les primeres mesures adoptades per l’Executiu que encapçala Jaume Bartumeu van en la línia de retallar la despesa corrent i reduir, començant per la cúpula, una Administració sobredimensionada. El Consell de Ministres va aprovar, dimarts al vespre, una dràstica reducció del nombre d’ambaixadors i càrrecs diplomàtics, així com una retallada dels sous dels alts càrrecs.

Des de dimarts, hi ha sis ambaixadors extraordinaris i nou cònsols honoraris menys i el cap de Govern, els ministres i els secretaris d’Estat cobren el 12% menys del que cobraven fins ara.

Bartumeu ja ho va avançar en el seu discurs d’investidura: l’època dels “deliris de grandesa” diplomàtics ha passat. L’aleshores candidat socialdemòcrata va prometre una “seriosa reforma del servei exterior de l’Estat, que situarem al nivell i en la modèstia que correspon a un microestat com el nostre”. Aquesta redimensió, ja ho va avançar en aquell moment, passa per concentrar l’activitat exterior en quatre centres: Brussel.les, París, Madrid i Estrasburg. Aquest objectiu explica el cessament de sis ambaixadors extraordinaris i plenipotenciaris, la majoria d’ells itinerants, i de nou cònsols honoraris.

Entre els cessats hi ha l’ambaixador resident a Portugal, un país on Bartumeu va explicar que es mantindrà “una representació diplomàtica a un nivell que no serà el de la presència d’ambaixador”. Entre els cessaments fets públics ahir no hi ha els dels ambaixadors al Consell d’Europa i al Vaticà. Tot i que l’Executiu encara no ha pres una decisió respecte al tema, Bartumeu va explicar que els dos diplomàtics “ja saben quina és la intenció del Govern” i s’han ofert a deixar el càrrec.

900 EUROS MENYS// Després de la retallada de salaris aprovada pel Consell de Ministres, Bartumeu cobrarà 900 euros mensuals menys que el seu predecessor, Albert Pintat. El sou del cap de Govern, dels ministres i dels secretaris d’Estat baixa entorn del 12%. En alguns casos, la retallada arriba fins al 23%, ja que no tots els secretaris d’Estat del Gabinet liberal cobraven el mateix. La retribució mensual dels secretaris d’Estat de Funció Pública, Interior, Presidència i Agència Andorra 2020 era similar a la d’un ministre. En l’Executiu que dirigeix Bartumeu tots els secretaris, així com la cap de Gabinet i el secretari general del Govern, cobraran el mateix.

BLASI I MIRÓ, NOUS SECRETARIS// D’altra banda, el Consell de Ministres va aprovar el nomenament dels secretaris d’Estat de la Funció Pública, una figura de creació obligatòria per la llei, i d’Esports. Ambdós càrrecs, adscrits al Departament de Presidència i, per tant, depenents del cap de Govern, seran ocupats per Marc Miró, a la Funció Pública, i Manel Blasi, que va ser cònsol menor d’Andorra la Vella durant l’anterior mandat comunal.

Bartumeu va explicar que la setmana vinent es nomenarà la resta de secretaris d’Estat, ja que fins ara només s’han nomenat els tres que dependran de la Presidència. Tot i que encara no va voler avançar un nombre definitiu de càrrecs, tot indica que amb els secretaris d’Estat continuarà la línia adoptada amb els ministres: buscar el nombre mínim per satisfer les necessitats de cadascun dels ministeris.

 pdf3.jpg