Vicenç Alay es compromet a avaluar l’impacte ambiental i sanitari de les infraestructures

Autor: ana
Font: més andorra
Publicat el: 17 de Juny de 2009

El ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, es va comprometre a no tirar endavant cap infraestructura sense que se n’avaluï degudament l’impacte ambiental i, en una segona instància, l’impacte sobre la salut.

Així ho va afirmar durant la inauguració, juntament amb la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, de la tercera reunió del Grup de redacció de la Declaració de la cinquena conferència sobre Entorn i Salut de la Regió Europea de l’OMS, que se celebra a Andorra entre ahir i avui. Els dos ministres van coincidir a afirmar que aquesta Declaració s’ha de traduir, no en paraules, sinó en accions immediates, i que cal potenciar la transversalitat entre ministeris, ja que consideren que qualsevol iniciativa pot resultar molt agressiva tant per al medi ambient com per a la salut. D’aquesta manera, Alay va reconèixer que veu com un avantatge el fet que els ministeris d’Ordenament Territorial i de Medi Ambient vagin junts, tot i que quan era al Consell General no ho veia així, ja que «obliga a adoptar un compromís per poder fer compatibles les dues iniciatives». El ministre creu que calen infraestructures per poder desenvolupar el país a tots els nivells, però alhora «han de ser assumibles a nivell ambiental i també a nivell sanitari». 

Aquesta és la tercera i última reunió preparatòria de la Declaració sobre Entorn i Salut, que discutiran i votaran a Parma (Itàlia) el febrer del 2010 els ministres de Salut i Medi Ambient dels 53 països que formen part de la regió europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Es tracta d’una declaració que vol conscienciar sobre l’impacte que tenen aspectes com el canvi climàtic, la contaminació, la construcció o la limitació de recursos, sobre la salut i el benestar de les persones. En aquest sentit, l’objectiu de la declaració no és quedar-se en paraules, sinó ser una eina de treball perquè cada país apliqui polítiques nacionals adequades i realistes. A la reunió hi prenen part una vintena de delegacions de països europeus membres de l’OMS, i fa més de dos anys que es prepara aquesta declaració, que acabarà de néixer a Andorra. 

Durant el discurs d’inauguració, la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, va dir que aquesta trobada serveix per fomentar polítiques de cooperació transnacional i és un escenari excel ·lent per compartir coneixements i experiència. Segons Rodríguez, després de la reunió, el Govern ja es posarà a treballar per mesurar els impactes i preparar actuacions concretes i realistes. També es va comprometre a treballar en accions de sanitat i entorn «d’una manera conjunta i transparent» i a vetllar per les poblacions més vulnerables, com són els infants i els joves.

De la seva banda, Vicenç Alay va subratllar la voluntat del Govern d’impulsar les accions pertinents des del primer moment, i de tenir una filosofia de treball transversal entre ministeris en qüestions prioritàries com la salut i el respecte per al medi ambient.

pdf3.jpg