Jaume Bartumeu designa un Govern amb sis ministres, el mínim establert per la legislació

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 9 de Juny de 2009

El Consell de Ministres, nomenat ahir pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, mantindrà la seva primera reunió de treball demà mateix.

En total són sis els ministres, que és el mínim requerit per la legislació: Pere López ocupa el Ministeri d’Economia i Finances, que tindrà adscrites les àrees de Comerç, Turisme i Indústria; Xavier Espot és el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals; Vicenç Alay ostenta el càrrec de ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, i entre les competències també tindrà el que està relacionat amb el patrimoni natural; Susanna Vela és la nova ministra de d’Educació, Cultura i Joventut, on s’inclouen les àrees d’Esports i Ensenyament superior; Cristina Rodríguez és l’encarregada de dirigir el Ministeri de Salut, Benestar i Treball, i, finalment, Víctor Naudi és el ministre d’Interior. En aquest punt, el cap de Govern va explicar que s’ha volgut separar de Justícia, que dependrà de Presidència, perquè Naudi té la «difícil tasca de treballar en positiu amb els cossos especials», i també perquè es vol donar un tractament institucional al Consell Superior de la Justícia, per enllestir els projectes de llei iniciats pel ministre sortint, Antoni Riberaygua.

Bartumeu considera que és «millor» encarar aquests temes des de Presidència. Del  repartiment de carteres destaca el retorn de l’àrea de Treball al Ministeri de Benestar, seguint un «esquema històric». Bartumeu va comentar que hi havia un debat obert sobre si «s’ha de vincular o no Treball a Interior», on estava en el gabinet anterior. D’altra banda, Bartumeu va voler deixar constància que, malgrat que qüestions com el turisme i l’esport no constin a les denominacions ministerials, «no vol dir que no tinguin una atenció de primera línia»,  admetent així que aquestes podrien ser algunes de les secretaries d’Estat, juntament amb les ja anunciades al seu primer discurs d’investidura: la secretaria per a la Igualtat i per a la Modernització de l’Administració.

El cap de Govern va insistir que tots els ministres són persones que tenen «plena confiança» per part seva, i que són «competents» en les àrees per les quals se’ls ha designat ministres. Bartumeu també va subratllar que els nomenaments complien la voluntat expressada a la  campanya electoral, i que queda palesa també en el pacte de concertació per a la legislatura signat amb Andorra pel Canvi (ApC), de dibuixar un Govern «obert», format per «persones de diferents sensibilitats». Així, comptant el cap de Govern, a l’Executiu hi ha quatre persones  amb carnet del Partit Socialdemòcrata (PS) i tres que no, «però que comparteixen el programa i els discursos d’investidura». Sobre el pacte amb ApC, Bartumeu no va tancar la porta a l’arribada de més ministres, si el comitè directiu del PS accepta aquest dissabte fer un Executiu de coalició com demana ApC. Tot i que una de les lectures que es podria fer del nombre de ministres és precisament permetre l’entrada d’altres membres al Govern i evitar moviments  de ministres, Bartumeu va advertir que aquesta seria «una interpretació errònia».

Jaume Bartumeu també va comentar que es farà «ràpidament « la designació de la secretaria per a la Modernització de l’Administració, que marcarà les transformacions que haurà d’afrontar l’Administració, i també el nombre i les atribucions de les secretaries d’Estat, així com quines coses cal mantenir i quines no. Bartumeu ja va avisar que l’Agència Andorra 2020 desapareixerà, perquè no va en la línia exposada al programa de govern socialdemòcrata. En canvi, el cap de l’Executiu va admetre que d’Andorra Desenvolupament i Innovació (ADI), l’antiga Oficina per a la Innovació Empresarial (OIE), «n’haurem de parlar», perquè hi ha encavalcaments amb altres organismes.

pdf2