Bartumeu no tanca la porta a una ampliació dels actuals ministeris

Autor: Marc Rodríguez
Font: El Periòdic
Publicat el: 9 de Juny de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va comparèixer ahir ja de manera oficial a les dependències de l’edifici administratiu per informar dels sis nomenaments ministerials, anunciats per aquest rotatiu aquest dissabte, que completen un “equip reduït” –el mínim permès legalment– capacitat, segons el socialdemòcrata, per afrontar els reptes principals del país. Tot i que fins a dia d’avui són sis els ministres, Bartumeu no va tancar la porta a una possible ampliació, tot i recordar que la lògica i la prioritat del nou Executiu serà reduir al màxim les despeses, una opció que podria derivar en la designació d’algun ministre d’ApC.
En qualsevol cas, Bartumeu va donar per complert el pacte de legislatura amb la plataforma, fent considerar la condició d’independent de tres dels ministres, i va recordar que serà el comitè directiu, en la reunió d’aquest dissabte, el que consideri les diferents opcions. Tot i que Bartumeu va recordar que aquesta designació ministerial arriba ja després del pacte amb ApC i que inclou, a més, “persones obertes a diferents sensibilitats”, el líder del PS va reconèixer que “poden venir més ministres” i que, en tot cas, “tothom és lliure d’interpretar el que vulgui”. El mínim fins ara designat de sis ministres té la possibilitat, fins i tot respectant la reducció, sumar una o dues carteres més. El BOPA ja va publicar el nomenament de Pere López com a ministre d’Economia i Finances, de Xavier Espot com a ministre d’Afers Exteriors i Relacions institucionals, Vicenç Alay a Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Susanna Vela com a ministra d’Educació, Cultura i Joventut, Cristina Rodríguez al capdavant de Salut, Benestar i Treball i Víctor Naudi com a ministre d’Interior.

REESTRUCTURACIÓ DE COMPETÈNCIES
El nou organigrama atorgarà les competències de Comerç, Indústria i Turisme al Ministeri de Finances i Economia de López, mentre que les responsabilitats en Patrimoni Cultural i Urbanisme recauran sobre Alay com a extensió de la seva cartera d’Ordenament Territorial. En el cas d’Esports i Ensenyament superior, la reestructuració les faran incloure’s al Ministeri d’Educació, Cultura i Joventut de Vela.

SENSE MINISTRE PORTAVEU
D’altra banda, Bartumeu, que va arribar ahir a les nou del matí a l’edifici administratiu, va materialitzar la seva nova política amb l’eliminació del ministre portaveu, ja que, segons ell, “és innecessari”. Així, la negació d’aquesta figura respon a “la política de treballar en la despesa”, tot i que va recordar com, evidentment, aquestes funcions seran assumides per l’actual Gabinet. De fet, serà ell mateix o bé els diferents ministres designats els que compareixeran davant els mitjans per informar de les decisions preses per l’Executiu.

AVUI COMENÇA EL TRASPÀS
Tal com va detallar el cap de Govern, entre aquesta tarda i demà es procedirà a realitzar els diferents traspassos de ministeris, uns tràmits pels quals l’excap de l’Executiu Albert Pintat va oferir màxima col.laboració, tal com es va veure en les tres trobades mantingudes amb Bartumeu. El BOPA també va publicar ahir el nomenament de Marian Sanchiz com a cap del Gabinet del cap de Govern, així com la substitució de Naudi per Anna Maria Dolsa al Consell i de López per Anna Maria Blázquez al Comú massanenc.

pdf3.jpg