Bartumeu i la Mitra fixen “la línia de treball”

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 7 de Juny de 2009

Que hagués dormit poc no li va impedir, gens ni mica, arribar ben puntual al Palau Episcopal. El Bartumeu cap de l’oposició no era un home de dormir en excés. El cap de Govern, tampoc. I encara menys si la primera nit que tens tot el poder executiu de l’Estat sota el coixí les muntanyes et fan una mala passada.

Però l’esllavissada de Racons no va impedir Jaume Bartumeu complir en la seva primera cita institucional després de la promesa del càrrec. La visita al Copríncep episcopal, més protocol·lària que una altra cosa, i que va servir per “assentar la línia de treball i la col·laboració futura” entre el Govern i la Mitra. Això ho va assegurar el màxim responsable de l’executiu a la sortida de la trobada. Pel cantó eclesiàstic no hi va haver paraules. És el que toca. Només un breu comunicat per constatar que la “primera trobada entre les dues institucions s’ha desenvolupat en un clima de respecte i cordialitat, i el Copríncep episcopal ha felicitat el nou cap de Govern per la seva elecció al capdavant del Govern andorrà i l’ha encoratjat en la tasca de servei en favor de tot el poble andorrà”.

Bartumeu va passar la porta de la sala on s’havia de trobar amb Joan Enric Vives uns minuts abans de les deu del matí. Aquesta era l’hora prevista per iniciar la reunió. Feia poc més d’una hora que havia marxat de Canillo acompanyat del director de la policia. Era el segon cop que hi anava. De set a nou. De matinada s’hi havia estat fins a les dues. Així ho va explicar el cap de Govern després de departir amb el Copríncep bisbe i els seus representants, Nemesi Marquès i Joan Massa. Va ser una mica més d’una hora de xerrada. Passaven sis minuts de les onze del matí quan s’obria la porta del saló i Bartumeu atenia els mitjans de comunicació abans d’enfilar, de baixada, l’escala que l’havia de dur a la porta del Palau. Bartumeu va recordar que era una de les seves primeres obligacions acudir a parlar amb el Copríncep i “repassar quins són els projectes i les preocupacions essencials del nostre Govern”. Vives hauria transmès al cap de Govern la seva disposició a continuar sent garant dels principis bàsics de l’Estat. I un i l’altre, d’aquesta manera, haurien fixat una primera forma de col·laboració. Bartumeu va explicar que mantindrà informat el Copríncep de totes aquelles decisions governamentals o d’una altra naturalesa que tinguin “una transcendència suficient”.

Preguntat si la relació es modificarà en referència a la que hi havia fins ara entre l’executiu i la Mitra, Bartumeu va dir no tenir dades de quin vincle hi havia, “però no em sembla que haguem de canviar grans coses”. El màxim responsable de l’executiu va referir- se també al Concordat signat amb el Vaticà, per deixar clar que la interpretació del TC feta arran del dictamen previ sol·licitat pel PS havia satisfet uns i altres. I no calia remenar més les coses. Les que tampoc no va voler remenar gens ni mica va ser les relatives al futur gabinet. Bartumeu no va voler ni desmentir ni confirmar els noms que han sorgit. Fins demà no toca parlar de ministres.

La direcció del PS avala l’executiu “que s’està fent”

El Partit Socialdemòcrata (PS) celebrarà dissabte que ve una sessió ordinària del comitè directiu. Serà el primer ostentant el Govern i s’espera que el màxim responsable de l’executiu, Jaume Bartumeu, passi comptes del procés seguit després de les eleccions i “si ens ha de demanar quelcom, que ho faci”, segons que va dir ahir el primer secretari de la formació, Francesc Casals. El polític escaldenc va fer aquesta afirmació en ser preguntat pel Diari pel fet que Batumeu hauria al·legat davant els representants d’Andorra pel Canvi (ApC) que a l’executiu no hi podia incloure ministres de la plataforma centrista perquè no estava mandatat per fer-ho. I que, en tot cas, havia de ser el comitè directiu qui li atorgués noves potestats. “El que té mandat és el Govern que està fent”, va afirmar Casals tot avalant el gabinet que Jaume Bartumeu farà demà públic i que o molt canvien les coses o tindrà com a integrants Pere López, Vicenç Alay, Víctor Naudi, Xavier Espot, Susanna Vela i Cristina Rodríguez. Casals va assegurar ahir que ja sabien que seria un Govern curt en un intent d’estalviar i racionalitzar l’estructura governamental. Malgrat que el primer secretari socialdemòcrata no va ser reaci a parlar de l’executiu, va assegurar no saber si serien sis o finalment set els ministres. El dirigent del PS va recordar, també, que Bartumeu ja ha anunciat la seva intenció de fer una retallada salarial. I va assegurar que aquelles matèries que no tinguin ministeri propi no estaran infravalorades. “L’important és que algú se n’ocupi”, va assegurar.

pdf3.jpg