El Govern posarà fil a l’agulla per oferir ajuts al sector de l’automòbil

Autor: cinta audí
Font: diari d'andorra
Publicat el: 7 de Juny de 2009

Jaume Bartumeu es va estrenar ahir com a cap de Govern, en el primer acte públic, amb la inauguració de la XXIV Fira del vehicle a Andorra la Vella. Una cita en què, sota el paraigua, va anunciar mesures del nou executiu que encapçala per reactivar el parc mòbil.

Es va comprometre, de fet, a recuperar el paquet alternatiu de mesures anticrisi proposat pel Partit Socialdemòcrata i que recull els suggeriments de l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA). “Tornarem a agafar la proposta i la discutirem, la portarem al Consell”, va assegurar el cap de Govern.

Entre les accions, s’havien plantejat crèdits de tipus preferent per substituir cotxes amb més de dotze anys d’antiguitat i reduir així les emissions de diòxid de carboni. I en definitiva, posar- ho més fàcil a les persones que vulguin renovar l’antic vehicle, sempre que no superi els 22.500 euros. Tanmateix, el socialdemòcrata va avisar que “no podrem posar diners directament per comprar un cotxe” –com ja s’està fent, per exemple, a algunes comunitats autònomes espanyoles– a causa de la “situació preocupant” en què es troben les arques públiques.

Tot plegat per intentar donar una empenta al sector automobílistic, un dels que pateix amb més duresa la crisi econòmica i que està vivint fortes davallades del negoci des de fa molts mesos. En tot cas, Bartumeu és conscient que els ajuts i subvencions que es posin en marxa segurament serviran per “poder ajudar” els concessionaris a remuntar, però no per reactivar “totalment” la situació. Perquè es tracta de quelcom més estructural.

COMENÇAR A PARLAR-NE

De la seva banda, la presidenta de l’AIVA, Maite Mas, va admetre que el cap de Govern “és conscient de la situació del nostre sector” i que aviat, quan el nou executiu ja hagi començat a rodar, s’asseuran per començar a parlar dels possibles ajuts. “I trobar algun mitjà per recuperar l’activitat”, hi va afegir.

Des del col·lectiu que aglutina els concessionaris esperen que la fira d’aquest cap de setmana serveixi per reactivar els escassos nivells d’operacions dels darrers mesos. Hi participen una vintena d’estands amb més de tres-cents vehicles exposats, amb ofertes i preus reduïts. I per primera vegada, a més, també s’oferiran cotxes seminous. “És un moment per aprofitar l’oportunitat, perquè totes les marques estan fent descomptes que no s’havien vist mai abans”, va assenyalar Mas. S’espera, en aquest sentit, que el certamen serveixi, més que per tancar operacions, per establir precontactes amb els clients i fer negocis en les properes setmanes.

pdf3.jpg