La primera decisió del líder del PS serà reduir retribucions d’alts càrrecs

Autor:
Font: El Periòdic
Publicat el: 5 de Juny de 2009

El líder socialdemòcrata, que avui prendrà el càrrec de cap de Govern d’Andorra, Jaume Bartumeu, va fer ahir la seva primera aparició televisiva després de la seva investidura. Ho va fer a Televisió de Catalunya, al programa Els Matins que presenta i dirigeix el periodista Josep Cuní, abordant en una entrevista de prop de vint minuts temes referents al secret bancari, el nou marc impositiu o l’apropament a la Unió Europea. En l’àmbit estrictament nacional, Bartumeu va anunciar que la primera mesura que prendrà com a cap de l’Executiu serà “reduir les retribucions del cap de Govern, els ministres, secretaris d’Estats i alts càrrecs de l’Administració”, una iniciativa que, segons ell, demostrarà un “canvi” en la forma de governar.
Un dels temes en què més va incidir Cuní, molt lligat a l’òrbita d’interès que presenta actualment Catalunya, va ser en els termes de l’aixecament del secret bancari. Bartumeu va afirmar, en aquest sentit, que Andorra impulsarà “un acord d’intercanvi d’informació en determinats temes”, però que el Principat “no aixecarà el secret bancari”. Així, el socialdemòcrata va apostar per mantenir les mateixes condicions que hi ha a “altres països de la UE, com ara Luxemburg, Àustria o Bèlgica”, matisant que els intercanvis seran pels casos en què “una persona tingui un problema amb l’Administració tributària del seu país”, un fet que no suposa l’aixecament del secret.
En matèria europea, Bartumeu va pronosticar un “embrancament molt més positiu i molt més ferm” a mitjà termini amb la UE, consolidada amb un futur acord d’associació. Per sortir de la llista de paradisos fiscals, el líder del PS va explicar als veïns catalans la reforma tributària que el Principat prepara, amb la introducció d’un IVA acceptat pels dos principals partits presents al Consell General.

pdf3.jpg