Bartumeu serà investit aquest matí com a nou cap de Govern

Autor: enric guinart
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 3 de Juny de 2009

Tot i que el sentit del vot d’Andorra pel Canvi (ApC) romandrà obert fins a l’últim moment, si no hi ha cap sorpresa d’última hora, l’abstenció o el vot afirmatiu del Grup parlamentari presidit per Eusebi Nomen permetrà que el líder del PS, Jaume Bartumeu, sigui investit aquest matí com a nou cap de Govern del país, prenent el relleu d’Albert Pintat.

I és que ahir al matí, per espai aproximat d’una hora, es va dur a terme una altra reunió entre Bartumeu i Nomen que, en principi, havia de servir per tancar el pacte entre PS i ApC. Tot i que del contingut de la trobada en va transcendir ben poc, fonts d’Andorra pel Canvi van insistir per activa i per passiva que “ApC no bloquejarà el país”. Tanmateix, el posicionament del partit encapçalat per Nomen era clar: si els socialdemòcrates acceptaven un Govern de concertació, el sentit del vot seria favorable mentre que si el PS declinava la demanda d’ApC, l’esdevenidor seria l’abstenció. De totes maneres, aquest era un posicionament previ d’Andorra pel Canvi que el llarg de la tarda i sobretot de la nit podia canviar en funció de les diverses reunions que s’havien de mantenir. Des del PS ningú es plantejava el bloqueig tot i que reconeixen que el vot d’ApC pot ser una incògnita fins a l’últim moment.

D’altra banda, fonts del PS van confirmar la celebració ahir la tarda d’una reunió de tot el grup parlamentari que inicialment no estava prevista. Amb tot, segons van explicar les mateixes fonts, el motiu de la trobada no responia al fet que hi haguessin complicacions d’última hora en l’acord amb ApC, sinó que havia de servir perquè Bartumeu exposés als parlamentaris socialdemòcrates el contingut del contacte amb Nomen, a més de preparar els discursos de la sessió ordinària del Consell General d’aquest matí.

No obstant això, durant la tarda d’ahir van aparèixer diverses informacions on el bloqueig institucional tornava a agafar força. Així, l’ANA informava que ApC no descartava abstenir-se o fins i tot votar en contra de la candidatura socialdemòcrata, és a dir, donar suport a la candidatura reformista, perquè no volen “investir un senyor que no vol negociar amb ells”. Tanmateix, l’ANA es feia ressò que segons fonts properes a ApC, durant la trobada d’ahir entre les dues formacions, els socialdemòcrates haurien dit que no prendran una decisió sobre el possible pacte de legislatura amb ApC fins al 13 de juny, dia en què es reuneix l’executiva del partit mentre que ApC pensa que la resposta s’ha de donar abans de la votació de dimecres, i que no serveix de res posposar la decisió. L’ANA remarcava que el sentit de la votació dels consellers d’ApC no es decidiria fins a última hora de la nit després d’haver mantingut un nou contacte amb el PS.

PRESA DE POSSESSIÓ

Diverses fonts van avançar que si no hi ha un bloqueig d’última hora, la presa de possessió de Bartumeu com a cap de Govern es durà a terme divendres a primera hora de la tarda.

pdf3.jpg