La llum dins del túnel parlamentari

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 27 de Maig de 2009

L’endemà mateix de les eleccions ja defensàvem el consens i la necessitat d’establir uns pactes d’Estat en els temes més importants que el Principat contempla en aquests moments. No hem acceptat cap rumorologia donant-li categoria de notícia i només hem dedicat la nostra feina a defensar la necessitat d’un treball conjunt en els gran temes i una participació activa parlamentària en la resta. És per aquest motiu que hem donat tanta o més importància a la constitució del Consell General que al propi Govern. Cada cosa en el seu temps i fins ara tocava vida parlamentària.

Davant de fets concrets, com el ball de vots en les votacions del Consell, vam expressar els nostres dubtes que encara mantenim. Però amb la reunió dels presidents de grup, avui a la Casa de la Vall, l’engranatge legislatiu comença a funcionar. Ara toca parlar de la constitució del Govern. Els núvols polítics que es van fer aparèixer (amb unes finalitats que els que els van provocar haurien d’explicar) parlaven fins i tot d’un bloqueig. En tot moment la nostra posició ha estat inamovible. El bloqueig era en tots conceptes impensable, pel dèficit de credibilitat general que això comportaria tant internament com externament. Queda clar que el que ha guanyat les eleccions ha de governar i més transparent encara que els governs de coalició tenen validesa en moments molt concrets i únics que ara, malgrat tots els problemes, no tenim. Defensem la concertació, la cooperació i sobretot els pactes d’Estat.

Quan més es discuteixi, millor, perquè són temes que necessiten votacions majoritàries i no escapçades i aquí és on els nostres consellers han de saber demostrar i complir el que van prometre. El cap de Govern necessita un nombre concret de vots i això implica que algun acord s’ha de poder adoptar per tirar endavant l’Executiu. Hem estat molt acurats en les opinions sobre les converses que s’han anat produint. Sempre hem volgut informar i no crear expectatives falses. Si la designació de cap de Govern es fa en primera votació, millor que millor, però tampoc ens importa que sigui en una segona volta.

És un fet normal dins de la vida dels països democràticament forts. Sense voler avançar notícies no contrastades per totes les parts, sí que es pot avançar que la llum en el túnel parlamentari apareix al final.

El bloqueig no es produirà, perquè seria inacceptable. Els acords són els que ens hauran d’explicar els propis protagonistes. Però amb fets reals i no pas cabòries que puguin desvirtuar l’atenció en el que és el punt principal: un Consell responsable i un Govern amb garanties de poder fer la seva feina amb rigor.

pdf2