La crisi estructural

Autor: editorial
Font: bon dia
Publicat el: 27 de Maig de 2009

L’agència de qualificació de risc nord-americana Standard & Poor’s va fer pública ahir una nova avaluació creditícia del país, els resultats de la qual confirmen un altre cop el mal moment de l’economia.

I és que malgrat que es manté la ràtio a curt termini, des de l’agència es rebaixa la ràtio a llarg termini i s’incideix en les vulnerabilitats estructurals de l’economia andorrana.

Òbviament, l’informe de Standard & Poor’s, que fixa per a l’any 2011 la recuperació efectiva de l’economia, assenyala el mateix que des de fa anys ja s’ha dit i apuntat des de la Cambra de Comerç i en diferents estudis i informes d’altres entitats, en el sentit de l’esgotament del model econòmic del Principat, que ha comportat que el país hagi ara de suportar dues crisis, l’econòmica i financera mundial i la interna deguda als dèficit estructurals. No obstant, i malgrat els reiterats advertiments, el país ha reaccionat tard i els successius executius liberals han esperat a l’evidència de les xifres i dels diferents indicadors econòmics per admetre que calia fer un pas endavant. S’ha perdut molt de temps en debats estèrils i a elaborar estudis i més estudis per constatar una vegada rere l’altra l’esgotament del model, però s’ha invertit molt poc temps a aportar-hi possibles solucions, que caldrà cercar ara sens falta, amb el risc que suposen les presses.

Naturalment, canviar el model econòmic no és només qüestió d’un sol partit, sinó que cal comptar amb el màxim consens possible, i no tan sols entre les formacions polítiques, sinó també amb tots els agents implicats.

pdf1