Bartumeu remarca que l’aixecament del secret bancari serà parcial

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 19 de Maig de 2009

20090518llibre-groc

L’era del secret bancari s’ha acabat… a mitges. La conclusió del manifest de la cimera del G-20 a Londres el 2 d’abril era clara, tal com també ho va ser ahir l’exposició de l’assessor en temes econòmics del PS, Joan Clavera. Això no obstant, el líder socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, es va encarregar de situar el “final” d’aquesta era en els seus paràmetres adequats. L’aixecament del secret bancari, va insistir Bartumeu, serà “parcial”.

El PS va presentar ahir de forma oficial la segona part de la seva proposta Andorra i Europa: El canvi necessari, l’informe redactat conjuntament per l’experta en dret internacional Blanca Vilà i l’expert en economia Joan Clavera, tots dos catedràtics de la Universitat Autònoma de Barcelona. Clavera va ser molt bel.ligerant contra el manteniment de l’opacitat fiscal i la pervivència del secret bancari: “¿Ens agradaria que el dia que Andorra tingui els seus impostos els seus ciutadans se’ls enduguessin a fora i els serveis del país no poguessin funcionar?”, va preguntar Clavera a l’auditori.

D’altra banda, l’assessor dels socialdemòcrates va citar el recent estudi encarregat pel Govern en què es recomana no centrar el futur de l’economia andorrana en el sector financer. “La importància del secret bancari ha estat molt exagerada”, va afirmar, per després reblar el clau dient que “no podem posar el país al servei d’un sol sector”. En la mateixa línia, Clavera va apel.lar al “patriotisme del sector financer per avançar de forma progressiva i raonable” en la línia de les reformes necessàries.

No es pot fiar tot en el sector financer, però tampoc no se’n pot prescindir. I Bartumeu va voler deixar-ho clar, marcant alguna distància amb els seus assessors: “Farem el que ens demanen els nostres veïns, però defensant el sector financer”, va matisar el líder socialdemòcrata. El guanyador de les eleccions va acusar el Govern sortint d’haver fomentat la confusió quant al secret bancari, l’aixecament del qual, va assegurar, només serà parcial.

La reforma serà només la necessària per introduir els canvis demanats per França i Espanya i que circumscriuran aquest intercanvi d’informació bancària en àmbit administratiu a aquells casos concrets en què hi hagi un expedient obert per sospites fonamentades d’evasió fiscal. En qualsevol cas, però, Bartumeu va remarcar que el dilema està entre “més o menys transparència”, i el PS s’inclina per la primera.

MULTILATERALITAT

Vilà, responsable de la proposta d’acord d’associació amb la Unió Europea, va exhortar Bartumeu a liderar un procés d’encaix dels microestats a la Unió, una proposta que el socialdemòcrata va acceptar sempre i quan no representi un endarreriment de l’associació del Principat.

pdf3.jpg