La presidència espanyola de la Unió Europea, prevista per al primer semestre del 2010, és el moment que Andorra ha d’aprofitar per anar a Brussel·les “per tirar endavant les nostres propostes” i mirar de donar un impuls gairebé definitiu a l’encaix del Principat amb la UE.
Així ho va assenyalar ahir el líder del Partit Socialdemòcrata i vencedor dels comicis generals del 26 d’abril passat, Jaume Bartumeu, a la conclusió de la presentació del llibre Andorra i Europa. El canvi necessari, dels professors Blanca Vilà i Joan Clavera, editat pels socialdemòcrates i que ve a complementar el primer estudi, Donem forma el futur, editat el 2004, a partir dels quals el PS ha tret la seva proposta per mirar de resoldre l’encaix amb Europa.
No obstant, Bartumeu, que no va descartar, tal com va proposar Vilà, que Andorra pogués liderar un moviment de petits estats per resoldre aquesta qüestió, va recordar que el país té reptes més immediats, que passen per París, per fer front al compromís adoptat amb el representant del copríncep francès relatiu a més transparència financera, i per Madrid, per resoldre qüestions que l’executiu espanyol té bloquejades fins al canvi de Govern, com són les exportacions de sucre i l’acord educatiu per a la prova de batxillerat.
En aquest sentit, Bartumeu va deixar clar, quant a l’intercanvi d’informació, que “farem el que demanen els nostres veïns però defensant el nostre sector financer”. Així, el líder socialdemòcrata va insistir que “aixecarem parcialment el secret bancari per complir l’intercanvi d’informació concreta que volen els veïns i l’OCDE, però segur que no l’aixecarem totalment”.
D’altra banda, Bartumeu, que va recordar que la relació d’Andorra amb Europa “és una de les preocupacions essencials per al futur del país”, va destacar el fet que hi hagi coincidències entre l’estudi presentat ahir pels socialdemòcrates i un altre encarregat pel Govern sortint, fet que ha de ser clar perquè “comencem a treballar i no perdem més temps”.
Quant a l’informe elaborat pels experts, la catedràtica en dret privat de la UB va incidir en la necessitat que la relació d’Andorra amb la Unió Europea vagi més enllà dels acords comercials i del de cooperació del 2005.
En aquest sentit, Vilà va recordar els canvis que hi ha hagut en la Unió Europea respecte a les seves relacions amb els estats tercers, i va incidir que ja no és tan important la tipologia jurídica com l’àmbit. En aquesta línia, Vilà, que va recordar que un acord d’associació no implica necessàriament una posterior adhesió i que seria aplicable des del primer ja que la Unió preveu una aplicació provisional mentre els estats membres el ratifiquen, va recordar el Parteneriat Mediterrani o els acords assolits amb Rússia.
Així mateix, Vilà va destacar les possibilitats que s’obriran un cop aprovat el Tractat de Lisboa, que en un dels seus articles i en un annex final recull precisament la situació dels petits països com Andorra.
Per la seva part, el doctor en economia Joan Clavera, va incidir en els efectes que ha tingut la crisi econòmica quant a la determinació dels diferents governs i organismes internacionals per regular el sistema financer, i per acabar amb els paradisos fiscals i el secret bancari, tal com es va veure amb la declaració final de la reunió del G-20 de Londres.