Bartumeu denuncia que s’estan destruint documents en ministeris

Autor: G. P. / X. M. / A. T.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 12 de Maig de 2009

Jaume Bartumeu va acusar ahir l’encara Govern en funcions d’ordenar destruir documentació de diferents ministeris. En declaracions a El Matinari d’Andorra7 Ràdio, i sense especificar els departaments on s’estaria produint, el guanyador de les eleccions va assegurar que “hi ha un intent indissimulat, perquè s’està fent en hores d’oficina, de triturar documents o de portar-los al centre de tractament de residus de la Comella”. El líder socialdemòcrata no va amagar la indignació per la situació, que va qualificar “d’espectacle de república bananera”. El futur cap de Govern va advertir que “qui ho hagi ordenat, ens ho haurà d’explicar”.

De la seva banda, fonts properes a l’edifici administratiu van in­­dicar ahir al vespre que no tenien res a dir sobre les acusacions del líder socialdemòcrata i les van qualificar d’absurdes.

Bartumeu també va retreure l’actitud d’Andorra pel Canvi, que amenaça d’intentar bloquejar el seu nomenament com a cap de l’executiu si no accepta un govern de concertació. Així, va deixar clar que confia a arribar a acords amb CR –“mantenim la proposta, que s’ha de discutir i esmenar a partir del que es parli”– però no es va estar de criticar la plataforma. “Quan parlàvem de programa i de futur, ells només ens contestaven que volien càrrecs”, i re­cordava que “estan en una posició que no els permet aquestes exigències”. Bartumeu va admetre que un pacte d’Estat sense ApC “serà menys”, però “l’autoexclusió és seva”.

Fonts pròximes a CR van dir que encara han d’estudiar la posició que prendran però que s’allu­nya de secundar el bloqueig d’ApC.

Esteve López acompanyarà Josep Dalleres a Sindicatura

L’Alternativa va tancar ahir la configuració que tindrà el grup parlamentari al Consell General, incloent-hi els representants a Sindicatura. Així, tal com va avançar el Diari la setmana passada, Josep Dalleres serà el síndic. Repetirà en el càrrec una dotzena d’anys després. Com a subsíndic l’acompanyarà, finalment, el conseller ordinenc Esteve López. Mariona González serà proposada per ocupar la secretaria, que fins ara havia ocupat López. L’altra secretaria, si no es produeixen canvis de darrera hora, l’hauria d’aportar Coalició Reformista.

A més, els catorze consellers socialdemòcrates reunits ahir van confirmar l’elecció de l’encampadà Francesc Rodríguez com a president del grup, després de ser-ne el vicepresident els últims quatre anys. Aquest dar rer càrrec l’ocuparà ara l’advocada canillenca Bibiana Rossa. També va quedar clar que dels catorze components inicials del grup socialdemòcrata tindran dedicació exclusiva l’esmentada Mariona González i Carles Blasi. Aquesta xifra es pot incrementar fins a quatre. I dependrà de qui siguin, al final, els consellers que acabin accedint a la cambra que es triaria la resta de noms a plena dedicació si, com ha passat els darrers anys, el PS esgota la possibilitat de tenir-hi quatre persones. Montserrat Gil podria ser consellera a ple temps per part del grup reformista, que presidirà Joan Gabriel.

Pel que fa a la composició ministerial, no haurien transcendit gaires noms. Això no obstant, Víc tor Naudi i Vicenç Alay tindrien un lloc gairebé assegurat al gabinet. Ordenament i Salut i Benestar podrien ser les destinacions respectives. Gabriel Dalleres, sense descartar Pere López, es perfila com a ministre de Finances. I Gerard Cadena seria un dels candidats a dirigir Medi Ambient i Agricultura.

pdf3.jpg