El PS es mostra «raonablement esperançat» de tenir un acord «embastat» la setmana que ve

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 6 de Maig de 2009

El candidat de la llista més votada a les darreres eleccions (l’Alternativa), Jaume Bartumeu, es va mostrar «raonablement esperançat» de poder tenir un acord «embastat» la setmana que ve. Així ho va expressar en acabar la reunió amb els representants d’Andorra pel Canvi (ApC).

A la trobada, Bartumeu va oferir a la plataforma la cadira de subsíndic i anar cap a un pacte d’Estat en els temes econòmics i les relacions amb la Unió Europea (UE), una proposta que el comitè executiu d’ApC ha d’examinar i decidir si accepta o rebutja. La resposta la presentarà el portaveu de la plataforma, Miquel Aleix, al líder socialdemòcrata demà, en una reunió que ja van acordar ahir.

En aquesta trobada que han de celebrar demà, els socialdemòcrates presentaran un esborrany de pacte d’Estat, basat en el programa que van presentar a les eleccions, dins el qual s’hauran de concordar temes com l’acostament a la UE, l’obertura de l’economia a la inversió estrangera o la reforma tributària, entre altres. Bartumeu va explicar que serà «més operatiu» reunirse les tres forces amb un document de treball que intentar redactar el pacte des de zero entre els tres grups polítics. Per arribar a un acord en matèria tributària, Bartumeu va valorar que la qüestió de l’IVA «no m’ha semblat una condició sine qua non» per a ApC.

A part d’això, Aleix va comentar que «convergim» en el sentit que «és necessària una estabilitat política», però no en la manera d’obtenir-la. Així, ApC continua defensant que «el que seria bo per al país és un govern de concertació». I, per la seva banda, Bartumeu va insistir que «l’estabilitat de la legislatura ha d’anar lligada a un pacte d’Estat i no a la participació al Govern». Així, el líder socialdemòcrata va remarcar que Andorra no està en «estat d’emergència» que requereixi un Executiu d’aquestes característiques. I és que Bartumeu considera que un govern d’unitat es traduiria en «una segona instància» del debat parlamentari.

D’altra banda, Jaume Bartumeu també va valorar que «la ciutadania agrairia» que la investidura del cap de Govern es realitzés amb majoria absoluta en una primera volta i no haver d’esperar entre una i dues setmanes a fer-ho amb majoria relativa i en segona volta. De totes maneres, el líder socialdemòcrata va manifestar que «estem en bona situació per assumir la responsabilitat que la ciutadania ens va donar». Com a últim punt, Bartumeu va avançar que, amb tota probabilitat, el president del grup parlamentari serà l’encampadà Francesc Rodríguez.

pdf3.jpg